Ocena autentyczności destylatów rolniczych i wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Ocena autentyczności destylatów rolniczych i wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej

Abstrakt

Ocena autentyczności destylatów rolniczych i wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej. Wiele napojów spirytusowych, takich jak wódki czy whisky, jest obecnie produkowana z wybranych surowców, a informacje te umieszczane są na etykietach produktów. W związku z dużą różnorodnością alkoholi są one często fałszowane przez produkowanie ich z innych surowców lub innymi metodami. Ze względu na dobro konsumentów niezbędne jest poszukiwanie szybkiej i prostej metody pozwalającej na identyfikację napojów alkoholowych ze względu na rodzaj czy pochodzenie botaniczne, gdyż obecne metody stosowane do tego celu nie są w pełni skuteczne. Celem pracy było opracowanie nowych procedur analitycznych umożliwiających dokonywanie oceny autentyczności destylatów rolniczych oraz wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej (GCxGC-TOFMS). Zastosowanie elektronicznego nosa, w którym wykorzystano ultraszybką chromatografię gazową, pozwoliło na rozróżnienie próbek destylatów rolniczych od próbek wódek i whisky oraz szybkie rozróżnienie próbek whisky i wódek ze względu na pochodzenie botaniczne. Zastosowanie GCxGC-TOFMS umożliwiło określenie składu wódek i wykorzystanie zidentyfikowanych związków chemicznych do rozróżnienia próbek ze względu na pochodzenie botaniczne. Metody opracowane przy użyciu e-nosa mogą być wykorzystane do rutynowej oceny autentyczności napojów spirytusowych produkowanych z różnych zbóż.

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 1084 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (Author(s))

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Doktoraty, rozprawy habilitacyjne, nostryfikacje
Typ:
praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
Język:
polski
Rok wydania:
2016
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 247 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi