Abstrakt
W pracy przedstawiono informacje dotyczące porównania różnych rodzajów whisky i innych napojów alkoholowych, identyfikacji różnych rodzajów whisky, oceny jakości i potwierdzania autentyczności whisky. Ponadto w pracy omówiono różne techniki stosowane w analizie whisky, takie jak gazową i cieczową chromatografię z różnymi detektorami (FID, AED, UV-vis), nos elektroniczny, spektrometrię absorpcji atomowej i spektrometrię mas. Ponadto opisano stosowane w tych badaniach techniki chemometryczne , jak również wybrane techniki przygotowania próbek
Cytowania
-
6 5
CrossRef
-
0
Web of Science
-
7 0
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
nr 95,
wydanie 11,
strony 2159 - 2166,
ISSN: 0022-5142 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Wiśniewska P., Dymerski T., Wardencki W., Namieśnik J.: Chemical composition analysis and authentication of whisky// JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE. -Vol. 95, iss. 11 (2015), s.2159-2166
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1002/jsfa.6960
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 182 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
- P. Wiśniewska,
- M. Śliwińska,
- T. Dymerski
- + 2 autorów
Instrumental techniques used for assessment of food quality
- W. Wardencki,
- T. Chmiel,
- T. Dymerski
- + 1 autorów