Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2
Abstract
Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (PUFA) rodziny n-3, pochodzenia morskiego, może obniżać ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. Jednak wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 PUFA na ciśnienie tetnicze jest nadal kontrowersyjny. Celem pracy było określenie zależności pomiędzy wysokością ciśnienia tętniczego krwi a zawartością n-3 i n-6 PUFA w surowicy i erytrocytach zdrowych mężczyzn.
Authors (6)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- English
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Bellwon J., Gofron M., Sobiczewski W., Gofron K., Stołyhwo A., Rynkiewicz A.: Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 101 times
Recommended for you
Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn
- M. Stołyhwo-Szpajer,
- J. Bellwon,
- J. Giecewicz
- + 3 authors
2002