Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2 - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2

Abstract

Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (PUFA) rodziny n-3, pochodzenia morskiego, może obniżać ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. Jednak wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 PUFA na ciśnienie tetnicze jest nadal kontrowersyjny. Celem pracy było określenie zależności pomiędzy wysokością ciśnienia tętniczego krwi a zawartością n-3 i n-6 PUFA w surowicy i erytrocytach zdrowych mężczyzn.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language:
English
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Bellwon J., Gofron M., Sobiczewski W., Gofron K., Stołyhwo A., Rynkiewicz A.: Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2// . -., (2005),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 101 times

Recommended for you

Meta Tags