Porównanie aktywności przeciwutleniającej polifenoli zawartych w sokach z kapusty surowej i kiszonej oraz z cebuli, dodawanych do oleju rzepakowego - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Porównanie aktywności przeciwutleniającej polifenoli zawartych w sokach z kapusty surowej i kiszonej oraz z cebuli, dodawanych do oleju rzepakowego

Abstract

W sokach określono zawartość polifenoli (jako równoważniki wit. C lub katechiny - met. Folina-Ciocalteu. Sok z kapusty kiszonej zawierał ~9x10^-3^mg równ./mg s.m. soku a pozostałe po ~3x10^-3^ mg równ/mg s.m. soku. Aktywność przeciwutleniającą soków wyznaczono na podstawie testu w układzie β-karoten-kwas linolowy oraz testu DSC dla oleju rzepakowego. Stwierdzono, że pomimo 3krotnie wyższej zawartości polifenoli w soku z kapusty kiszonej, sok ten był najmniej aktywnym przeciwutleniaczem. Najlepsze właściwości przeciwutleniające wykazywał sok z kapusty surowej.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language:
Polish
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Tynek M., Falkowska P.: Porównanie aktywności przeciwutleniającej polifenoli zawartych w sokach z kapusty surowej i kiszonej oraz z cebuli, dodawanych do oleju rzepakowego// / : , 2005,
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 156 times

Recommended for you

Meta Tags