Abstract
Celem badań było określenie wpływu soków wyizolowanych z kapusty surowej i kiszonej na przemiany oksydatywne i termooksydatywne tłuszczów roślinnych (na przykładzie oleju rzepakowego podwójnie ulepszonego) i zwierzęcych (na przykładzie smalcu). Tłuszcze te ogrzewano w temperaturze 100 0C z sokami z kapusty w układzie modelowym przez 6 godzin, pobierając co 1,5 godz. próbki do badań.Po procesie ogrzewania tłuszczów w obecnosci soków z kapusy stwierdzono 40% spadek ilosci utlenionych triacylogliceroli (TAG)w stosunku do tłuszczów ogrzewanych bez dodatku soków. Soki rownież hamowały tworzenie dimerów i polimerów TAG. Oznaczone w badaniach wartości takich wyróżników jakosci tłuszczów jak liczba nadtlenkowa, współczynnik ekstynkcji przy 232nm,ubytki kwasów polienowych wyraźnie świadczyły o przeciwutleniajacym wpływie soków, przy czym efekt był silniejszy dla soku z kapusty świeżej. Ochrona przeciwutleniajaca była wyraźniejsza dla smalcu gdyż tłuszcz ten charakteryzuje się znacznie niższą niż olej rzepakowy zawartością naturalnych przeciwutleniaczy.
Citations
-
1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
4
Scopus
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY
no. 111,
pages 1142 - 1149,
ISSN: 1438-7697 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Tynek M., Szukalska E., Bartoszek-Pączkowska A.: Influence of cabbage juices on oxidative changes of rapeseed oil and lard// EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 111, nr. iss.11 (2009), s.1142-1149
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1002/ejlt.200800021
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 133 times