Influence of cabbage juices on oxidative changes of rapeseed oil and lard - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Influence of cabbage juices on oxidative changes of rapeseed oil and lard

Abstract

Celem badań było określenie wpływu soków wyizolowanych z kapusty surowej i kiszonej na przemiany oksydatywne i termooksydatywne tłuszczów roślinnych (na przykładzie oleju rzepakowego podwójnie ulepszonego) i zwierzęcych (na przykładzie smalcu). Tłuszcze te ogrzewano w temperaturze 100 0C z sokami z kapusty w układzie modelowym przez 6 godzin, pobierając co 1,5 godz. próbki do badań.Po procesie ogrzewania tłuszczów w obecnosci soków z kapusy stwierdzono 40% spadek ilosci utlenionych triacylogliceroli (TAG)w stosunku do tłuszczów ogrzewanych bez dodatku soków. Soki rownież hamowały tworzenie dimerów i polimerów TAG. Oznaczone w badaniach wartości takich wyróżników jakosci tłuszczów jak liczba nadtlenkowa, współczynnik ekstynkcji przy 232nm,ubytki kwasów polienowych wyraźnie świadczyły o przeciwutleniajacym wpływie soków, przy czym efekt był silniejszy dla soku z kapusty świeżej. Ochrona przeciwutleniajaca była wyraźniejsza dla smalcu gdyż tłuszcz ten charakteryzuje się znacznie niższą niż olej rzepakowy zawartością naturalnych przeciwutleniaczy.

Citations

  • 1

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 4

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY no. 111, pages 1142 - 1149,
ISSN: 1438-7697
Language:
English
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Tynek M., Szukalska E., Bartoszek-Pączkowska A.: Influence of cabbage juices on oxidative changes of rapeseed oil and lard// EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 111, nr. iss.11 (2009), s.1142-1149
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1002/ejlt.200800021
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 133 times

Recommended for you

Meta Tags