Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report

Abstract

Badania nad przeciwutleniającymi właściwościami wybranych warzywnych produktów spożywczych prowadzone były przy użyciu testu ABTS i testu kometkowego. Wykazano, że spośród badanych produktów najwyższą aktywność przeciwutleniającą wykazywał koncentrat buraczany oraz kiszona kapusta. Sok z kiszonej kapusty w badaniach przy użyciu komórek białaczki i testu kometkowego miał zdolność ochrony komórek przed aktywnymi formami tlenu.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences no. 11/52, pages 67 - 70,
ISSN: 1230-0322
Language:
English
Publication year:
2002
Bibliographic description:
Bartoszek-Pączkowska A., Forc J., Grześkowiak J.: Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 11/52., nr. 4 (2002), s.67-70
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 127 times

Recommended for you

Meta Tags