Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report
Abstract
Badania nad przeciwutleniającymi właściwościami wybranych warzywnych produktów spożywczych prowadzone były przy użyciu testu ABTS i testu kometkowego. Wykazano, że spośród badanych produktów najwyższą aktywność przeciwutleniającą wykazywał koncentrat buraczany oraz kiszona kapusta. Sok z kiszonej kapusty w badaniach przy użyciu komórek białaczki i testu kometkowego miał zdolność ochrony komórek przed aktywnymi formami tlenu.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
no. 11/52,
pages 67 - 70,
ISSN: 1230-0322 - Language:
- English
- Publication year:
- 2002
- Bibliographic description:
- Bartoszek-Pączkowska A., Forc J., Grześkowiak J.: Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 11/52., nr. 4 (2002), s.67-70
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 127 times