Porównanie aktywności przeciwutleniającej polifenoli zawartych w sokach z kapusty surowej i kiszonej oraz z cebuli, dodawanych do oleju rzepakowego - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Porównanie aktywności przeciwutleniającej polifenoli zawartych w sokach z kapusty surowej i kiszonej oraz z cebuli, dodawanych do oleju rzepakowego

Abstrakt

W sokach określono zawartość polifenoli (jako równoważniki wit. C lub katechiny - met. Folina-Ciocalteu. Sok z kapusty kiszonej zawierał ~9x10^-3^mg równ./mg s.m. soku a pozostałe po ~3x10^-3^ mg równ/mg s.m. soku. Aktywność przeciwutleniającą soków wyznaczono na podstawie testu w układzie β-karoten-kwas linolowy oraz testu DSC dla oleju rzepakowego. Stwierdzono, że pomimo 3krotnie wyższej zawartości polifenoli w soku z kapusty kiszonej, sok ten był najmniej aktywnym przeciwutleniaczem. Najlepsze właściwości przeciwutleniające wykazywał sok z kapusty surowej.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Aktywność konferencyjna
Typ:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Język:
polski
Rok wydania:
2005
Opis bibliograficzny:
Tynek M., Falkowska P.: Porównanie aktywności przeciwutleniającej polifenoli zawartych w sokach z kapusty surowej i kiszonej oraz z cebuli, dodawanych do oleju rzepakowego// / : , 2005,
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 60 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi