Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators

Abstract

Zbadano wpływ kwaśnych substancji oraz stężenia kwasu cytrynowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą (nitrometan) zawierających kationowy lub anionowy surfaktant. Zależą one od rodzaju substancji smakowej. Wyznaczono atraktory w przestrzeni dwuwymiarowej metodą opóźnienia czasowego. One mogą być użyte jako tzw. ''Jingerpmint'' do rozróżniania substancji kwaśnych. Jednakże nie znaleziono bezpośredniej korelacji między powierznią atraktora a stężeniem kwasu cytrynowego w układzie.

Citations

  • 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 4

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
DESALINATION no. 198, pages 353 - 359,
ISSN: 0011-9164
Language:
English
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Szpakowska M., Magnuszewska A., Płocharska-Jankowska E.: Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators// DESALINATION. -Vol. 198., nr. iss. 1-3 (2006), s.353-359
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.desal.2006.04.003
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 114 times

Recommended for you

Meta Tags