Abstract
Zagospodarowanie fazy glicerynowej - produktu odpadowego powstającego podczas wytwarzania estrów metylowych oleju rzepakowego (RME - Rapeseed Methyl Esters), jest ważnym elementem wspierającym produkcję biopaliw zarówno w aspekcie ekonomicznym, jak i ekologicznym. Rafinerie wytwarzające biodiesla na skalę przemysłową stosują najczęściej technologie oczyszczania fazy glicerynowej do postaci czystej gliceryny, możliwej do zastosowania w przemyśle kosmetycznym, spożywczym czy farmaceutycznym. Oczekiwana skala produkcji biodiesla będzie oznaczać jednak bardzo wysoki poziom wytwarzania fazy glicerynowej, której nie będą w stanie zagospodarować wspomniane sektory gospodarki. Niezmiernie ważne jest więc zaproponowanie efektywnych metod wykorzystania tego odpadu, w tym zagospodarowania na cele energetyczne, przy jak najmniejszych nakładach związanych z jego przetwarzaniem. Jeszcze trudniejsze, a jednocześnie jeszcze bardziej znaczące w aspekcie ekonomicznym jest efektywne zagospodarowanie fazy glicerynowej w sektorze produkcji indywidualnej biodiesla. Wykorzystanie wartościowych energetycznie odpadów z przetwarzania rzepaku w olej, a następnie w biodiesel jest często warunkiem rentowności całego procesu. W niniejszym artykule przedstawiono najczęściej stosowane rozwiązania oraz dokonano rozważań na temat potencjalnych metod zagospodarowania fazy glicerynowej zwłaszcza w indywidualnej produkcji RME.
Authors (4)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Chemistry-Didactics-Ecology-Metrology
no. 16,
pages 61 - 64,
ISSN: 1640-9019 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Klugmann-Radziemska E., Ciunel K., Meler P., Ryms M.: Przegląd metod zagospodarowania odcieku glicerynowego z procesu produkcji biopaliwa rzepakowego// Chemia-Dydaktyka-Ekologia-Metrologia. -Vol. 16., nr. iss. 1-2 (2011), s.61-64
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 153 times
Recommended for you
Transesterification of postfrying oils and utilization of the glycerol phase
- M. Perkowska,
- J. Łuczak,
- J. Sawicki
- + 1 authors