Abstrakt
Zagospodarowanie fazy glicerynowej - produktu odpadowego powstającego podczas wytwarzania estrów metylowych oleju rzepakowego (RME - Rapeseed Methyl Esters), jest ważnym elementem wspierającym produkcję biopaliw zarówno w aspekcie ekonomicznym, jak i ekologicznym. Rafinerie wytwarzające biodiesla na skalę przemysłową stosują najczęściej technologie oczyszczania fazy glicerynowej do postaci czystej gliceryny, możliwej do zastosowania w przemyśle kosmetycznym, spożywczym czy farmaceutycznym. Oczekiwana skala produkcji biodiesla będzie oznaczać jednak bardzo wysoki poziom wytwarzania fazy glicerynowej, której nie będą w stanie zagospodarować wspomniane sektory gospodarki. Niezmiernie ważne jest więc zaproponowanie efektywnych metod wykorzystania tego odpadu, w tym zagospodarowania na cele energetyczne, przy jak najmniejszych nakładach związanych z jego przetwarzaniem. Jeszcze trudniejsze, a jednocześnie jeszcze bardziej znaczące w aspekcie ekonomicznym jest efektywne zagospodarowanie fazy glicerynowej w sektorze produkcji indywidualnej biodiesla. Wykorzystanie wartościowych energetycznie odpadów z przetwarzania rzepaku w olej, a następnie w biodiesel jest często warunkiem rentowności całego procesu. W niniejszym artykule przedstawiono najczęściej stosowane rozwiązania oraz dokonano rozważań na temat potencjalnych metod zagospodarowania fazy glicerynowej zwłaszcza w indywidualnej produkcji RME.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Chemistry-Didactics-Ecology-Metrology
nr 16,
strony 61 - 64,
ISSN: 1640-9019 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Klugmann-Radziemska E., Ciunel K., Meler P., Ryms M.: Przegląd metod zagospodarowania odcieku glicerynowego z procesu produkcji biopaliwa rzepakowego// Chemia-Dydaktyka-Ekologia-Metrologia. -Vol. 16., nr. iss. 1-2 (2011), s.61-64
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 153 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Transesterification of postfrying oils and utilization of the glycerol phase
- M. Perkowska,
- J. Łuczak,
- J. Sawicki
- + 1 autorów