Abstract
W pracy zaproponowano zastosowanie polisacharydów: gumy ksantanowej, gumy arabskiej i gumy karaya, jako addytywów w separacji pianowej białek serwatkowych. Badania wykazały, że efektywność separacji pianowej z wymienionymi polisacharydami zmierzona za pomocą stopnia wyflotowania i współczynnika wzbogacenia, wzrasta w stosunku do roztworów czystych białek serwatkowych.
Authors (3)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 21 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
pages 340 - 341,
ISSN: 0368-0827 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2012
- Bibliographic description:
- Kawalec-Pietrenko B., Kucharska K., Hołowacz I.: Rola polisacharydów w separacji pianowej białek serwatkowych// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., nr. nr 6 (2012), s.340-341
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 108 times