Abstrakt
W pracy zaproponowano zastosowanie polisacharydów: gumy ksantanowej, gumy arabskiej i gumy karaya, jako addytywów w separacji pianowej białek serwatkowych. Badania wykazały, że efektywność separacji pianowej z wymienionymi polisacharydami zmierzona za pomocą stopnia wyflotowania i współczynnika wzbogacenia, wzrasta w stosunku do roztworów czystych białek serwatkowych.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 21 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
strony 340 - 341,
ISSN: 0368-0827 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2012
- Opis bibliograficzny:
- Kawalec-Pietrenko B., Kucharska K., Hołowacz I.: Rola polisacharydów w separacji pianowej białek serwatkowych// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., nr. nr 6 (2012), s.340-341
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 109 razy