SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności - Publication - Bridge of Knowledge

Search

SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności

Abstract

Oznaczanie składników odpowiedzialnych za zapach produktów żywnościowych dokonywane za pomocą technik chromatograficznych obejmuje dwa zasadnicze etapy: przygotowanie próbki i identyfikację (rozdzielenie połączone z odpowiednią metodą detekcji). Ze względu na skomplikowaną matrycę, specyfikę związków zapachowych - samoistne ich uwalnianie z matrycy, jak i możliwość zachodzenia przemian, kluczowym elementem analizy żywności jest izolacja analitów. Technika izolacji związków zapachowych jest nowoczesną i mało rozpowszechnioną techniką destylacji związków zapachowych wspomaganą rozpuszczalnikiem (SAFE - Solvent Assisted Flavour Evaporation), której główną zaletą jest brak powstawania artefaktów.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 20 - 25,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2010
Bibliographic description:
Chmiel T., Dymerski T., Biernacka P., Wardencki W.: SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 4 (2010), s.20-25
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 145 times

Recommended for you

Meta Tags