Abstrakt
Oznaczanie składników odpowiedzialnych za zapach produktów żywnościowych dokonywane za pomocą technik chromatograficznych obejmuje dwa zasadnicze etapy: przygotowanie próbki i identyfikację (rozdzielenie połączone z odpowiednią metodą detekcji). Ze względu na skomplikowaną matrycę, specyfikę związków zapachowych - samoistne ich uwalnianie z matrycy, jak i możliwość zachodzenia przemian, kluczowym elementem analizy żywności jest izolacja analitów. Technika izolacji związków zapachowych jest nowoczesną i mało rozpowszechnioną techniką destylacji związków zapachowych wspomaganą rozpuszczalnikiem (SAFE - Solvent Assisted Flavour Evaporation), której główną zaletą jest brak powstawania artefaktów.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 20 - 25,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Chmiel T., Dymerski T., Biernacka P., Wardencki W.: SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 4 (2010), s.20-25
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 145 razy