Studies on origin of Polish honeys by two-dimensional gas chromatography Ocena pochodzenia surowcowego polskich miodów przy użyciu dwuwymiarowej chromatografii gazowej
Abstract
Polish acacia, linden, rapessed and buckwheat-derived honeys and a honydew were analysed for presence of hydrocarbons, alcs., ketones and esters by 2-dimensional gas chromatog. to establish the markers for the honey origin. PrOH was found characteristic for acacia honey, Me(CH2)11OH for linden honey, Me(CH2)6CHOMe for honeydew and Me(CH2)8COOEt for the rapeseed honey. Wykorzystano technikę dwuwymiarowej chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas, w której wykorzystuje się pomiar czasu przelotu jonów fragmentacyjnych przez detektor (GC×GC-TOFMS) do klasyfikacji polskich miodów, ze względu na pochodzenie surowcowe. Opracowana metodyka pozwoliła na wytypowanie 8 wyróżników pozwalających na jednoznaczne określenie pochodzenia próbek polskich miodów. Wynik obróbki danych metodą chemometryczną, a mianowicie analizą głównych składowych (PCA), potwierdził użyteczność wytypowanych wyróżników. Uzyskane wyniki mogą stanowić uzupełnienie polskiej normy i być stosowane do rutynowych badań w polskim pszczelarstwie.
Citations
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
Przemysł Chemiczny
edition 10,
pages 1723 - 1726,
ISSN: 0033-2496 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2014
- Bibliographic description:
- Dymerski T., Gębicki J., Namieśnik J.: Studies on origin of Polish honeys by two-dimensional gas chromatography Ocena pochodzenia surowcowego polskich miodów przy użyciu dwuwymiarowej chromatografii gazowej// PRZEMYSL CHEMICZNY. -, iss. 10 (2014), s.1723-1726
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.12916/przemchem.2014.1723
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 105 times
Recommended for you
Botanical and geographical origin characterization of polish honeys by headspace SPME-GCxGC-TOFMS
- T. Dymerski,
- T. Chmiel,
- A. Mostafa
- + 5 authors