Abstract
Żywność produkowana na skalę masową zawiera szereg różnorodnych dodatków. Niektóre z nich zwiększają jej trwałość (konserwanty), inne dodają koloru (barwniki), jeszcze inne zmieniają teksturę (zagęszczacze, spulchniacze). Szczególną rolę wśród tych dodatków pełnią syntetyczne substancje słodzące. Nie tylko pozwalają nanadanie żywności tak pożądanego smaku słodkiego, lecz również czynią ją mniej kaloryczną, przyjazną diabetykom i pomagają chronić nasze zęby. W prezentacji przedstawiam zagrożenia związane ze spożywaniem nadmiernych ilości cukrów i przyczyny dla których sztuczne substancje słodzące coraz częściej wykorzystywane są do produkcji żywności. Krótko omawiam historię odkrycia syntetycznych słodzikówdopuszczonych do użytku w Unii Europejskiej.Wspominam o teorii odczuwania smaku słodkiego (MPA), jej wpływie na sposób poszukiwania syntetycznych substancji słodzących (od przypadku do świadomej syntezy) i najsłodszej substancji znanej ludzkości. Omawiam obawy i kontrowersje związane z obecnością słodzików w żywności. Jakie są ich korzenie i czy mają one racjonalne podstawy. Na końcu przedstawiam wyniki badań nad zawartością syntetycznych substancji słodzących w żywności dostępnej w naszych sklepach.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- Nie boimy się chemii : materiały konferencyjne, Gdańsk, 5 czerwca 2012 strony 53 - 57
- Publication year:
- 2012
- Bibliographic description:
- Wasik A.: Syntetyczne słodziki-czy powinniśmy się ich bać?// Nie boimy się chemii : materiały konferencyjne, Gdańsk, 5 czerwca 2012/ Gdańsk: CEN, 2012, s.53-57
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 798 times