Abstrakt
Żywność produkowana na skalę masową zawiera szereg różnorodnych dodatków. Niektóre z nich zwiększają jej trwałość (konserwanty), inne dodają koloru (barwniki), jeszcze inne zmieniają teksturę (zagęszczacze, spulchniacze). Szczególną rolę wśród tych dodatków pełnią syntetyczne substancje słodzące. Nie tylko pozwalają nanadanie żywności tak pożądanego smaku słodkiego, lecz również czynią ją mniej kaloryczną, przyjazną diabetykom i pomagają chronić nasze zęby. W prezentacji przedstawiam zagrożenia związane ze spożywaniem nadmiernych ilości cukrów i przyczyny dla których sztuczne substancje słodzące coraz częściej wykorzystywane są do produkcji żywności. Krótko omawiam historię odkrycia syntetycznych słodzikówdopuszczonych do użytku w Unii Europejskiej.Wspominam o teorii odczuwania smaku słodkiego (MPA), jej wpływie na sposób poszukiwania syntetycznych substancji słodzących (od przypadku do świadomej syntezy) i najsłodszej substancji znanej ludzkości. Omawiam obawy i kontrowersje związane z obecnością słodzików w żywności. Jakie są ich korzenie i czy mają one racjonalne podstawy. Na końcu przedstawiam wyniki badań nad zawartością syntetycznych substancji słodzących w żywności dostępnej w naszych sklepach.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- Nie boimy się chemii : materiały konferencyjne, Gdańsk, 5 czerwca 2012 strony 53 - 57
- Rok wydania:
- 2012
- Opis bibliograficzny:
- Wasik A.: Syntetyczne słodziki-czy powinniśmy się ich bać?// Nie boimy się chemii : materiały konferencyjne, Gdańsk, 5 czerwca 2012/ Gdańsk: CEN, 2012, s.53-57
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 798 razy