The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells - Publication - Bridge of Knowledge

Search

The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells

Abstract

Wiadomo, że bioaktywne skladniki kapusty mają chemoprewencyjne działanie w przypadku nowotworów piersi, między innymi ze względu na hamowanie aktywności enzymu aromatazy uczestniczącego w biosyntezie estrogenów. Badania prowadzono przy użyciu komórek raka piersi i stwierdzono, że soki z kapusty, zarówno pochodzącej z uprawy ekologicznej jak i przemysłowej, znacząco hamowały ekspresję genu CYP19 kodującego wspomniany enzym. Sugeruje to, że spożywanie kapusty może stanowić czynnik chroniący przed powstatwaniem i progresją nowotworow piersi.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Published in:
Acta Biochimica Polonica no. 56,
ISSN: 0001-527X
Language:
English
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Szaefer H., Licznerska B., Krajka-Kuźniak V., Bartoszek-Pączkowska A., Bear-Dubowska W.: The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 56., nr. nr 3 Suppl. (2009),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 134 times

Recommended for you

Meta Tags