The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells
Abstract
Wiadomo, że bioaktywne skladniki kapusty mają chemoprewencyjne działanie w przypadku nowotworów piersi, między innymi ze względu na hamowanie aktywności enzymu aromatazy uczestniczącego w biosyntezie estrogenów. Badania prowadzono przy użyciu komórek raka piersi i stwierdzono, że soki z kapusty, zarówno pochodzącej z uprawy ekologicznej jak i przemysłowej, znacząco hamowały ekspresję genu CYP19 kodującego wspomniany enzym. Sugeruje to, że spożywanie kapusty może stanowić czynnik chroniący przed powstatwaniem i progresją nowotworow piersi.
Authors (5)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Published in:
-
Acta Biochimica Polonica
no. 56,
ISSN: 0001-527X - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Szaefer H., Licznerska B., Krajka-Kuźniak V., Bartoszek-Pączkowska A., Bear-Dubowska W.: The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 56., nr. nr 3 Suppl. (2009),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 134 times
Recommended for you
CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 authors
2009