Abstract
Omówiono podstawy mieszania konwekcyjnego, mechanicznego, hydraulicznego i barbotażowego stosowanego w technologiach fermentacji metanowej. Dokonano oceny wpływu intensywności mieszania mechanicznego na jakość i ilość powstającego biogazu, jak również na przebieg procesu fermentacji. Zbadano wpływ zmiany prędkości obrotowej mieszadła w reaktorze zbiornikowym z mieszadłem łopatowym na fermentację prowadzoną w sposób quasi-ciągły. Fermentację prowadzono w warunkach mezofilowych z hydraulicznym czasem zatrzymania 21 dni. Zaobserwowano 10% wzrost produkcji biogazu przy wzroście prędkości obrotowej mieszania z 60 do 70 min-1 bez istotnej zmiany składu biogazu i pozostałych parametrów procesowych.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- VI Bałtyckie Forum Biogazu :Ekoenergetyka - Biogas Badania, technologie, prawo i ekonomika w rejonie Morza Bałtyckiego strony 111 - 124
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2018
- Bibliographic description:
- Robert A., Dębski B., Cichowska-Kopczyńska I.: Wpływ intensywności mieszania na proces fermentacji metanowej// VI Bałtyckie Forum Biogazu :Ekoenergetyka - Biogas Badania, technologie, prawo i ekonomika w rejonie Morza Bałtyckiego/ ed. Adam Cenian, Janusz Gołaszewski, Tadeusz Noch Gdańsk: Wydawnictwo Gdańskiej Szkoły Wyższej, 2018, s.111-124
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 362 times