Wpływ intensywności mieszania na proces fermentacji metanowej - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Wpływ intensywności mieszania na proces fermentacji metanowej

Abstract

Omówiono podstawy mieszania konwekcyjnego, mechanicznego, hydraulicznego i barbotażowego stosowanego w technologiach fermentacji metanowej. Dokonano oceny wpływu intensywności mieszania mechanicznego na jakość i ilość powstającego biogazu, jak również na przebieg procesu fermentacji. Zbadano wpływ zmiany prędkości obrotowej mieszadła w reaktorze zbiornikowym z mieszadłem łopatowym na fermentację prowadzoną w sposób quasi-ciągły. Fermentację prowadzono w warunkach mezofilowych z hydraulicznym czasem zatrzymania 21 dni. Zaobserwowano 10% wzrost produkcji biogazu przy wzroście prędkości obrotowej mieszania z 60 do 70 min-1 bez istotnej zmiany składu biogazu i pozostałych parametrów procesowych.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Title of issue:
VI Bałtyckie Forum Biogazu :Ekoenergetyka - Biogas Badania, technologie, prawo i ekonomika w rejonie Morza Bałtyckiego strony 111 - 124
Language:
Polish
Publication year:
2018
Bibliographic description:
Robert A., Dębski B., Cichowska-Kopczyńska I.: Wpływ intensywności mieszania na proces fermentacji metanowej// VI Bałtyckie Forum Biogazu :Ekoenergetyka - Biogas Badania, technologie, prawo i ekonomika w rejonie Morza Bałtyckiego/ ed. Adam Cenian, Janusz Gołaszewski, Tadeusz Noch Gdańsk: Wydawnictwo Gdańskiej Szkoły Wyższej, 2018, s.111-124
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 362 times

Recommended for you

Meta Tags