Abstract
W pracy zaprezentowano wyniki badań laboratoryjnych stabilności biologicznej wody przeznaczonej do spożycia, z pominięciem wpływu sieci wodociągowej. Próbki wody surowej oraz wody po procesach uzdatniania wykorzystane w badaniach pobierano na jednej z Trójmiejskich stacji uzdatniania wody eksploatującej podziemne wody kredowe, trzecio- i czwartorzędowe, charakteryzujące się dobrą jakością mikrobiologiczną oraz podwyższonym stężeniem żelaza i manganu. W celu prześledzenia zmian biologicznych, zachodzących w wodzie, w czasie przebywania w sieciach wodociągowych pobrane próbki poddano inkubacji w temperaturze 10°C i 18°C.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- MONOGRAFIE „INŻYNIERIA ŚRODOWISKA – MŁODYM OKIEM” strony 126 - 136
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2017
- Bibliographic description:
- Wilińska-Lisowska A., Bączkowska E., Jankowska K., Sokołowska A.: WPŁYW TECHNOLOGII UZDATNIANIA WODY NA STABILNOŚĆ BIOLOGICZNĄ WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA// MONOGRAFIE „INŻYNIERIA ŚRODOWISKA – MŁODYM OKIEM”/ Białystok: Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej, 2017,
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 144 times