WPŁYW TECHNOLOGII UZDATNIANIA WODY NA STABILNOŚĆ BIOLOGICZNĄ WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA - Publication - Bridge of Knowledge

Search

WPŁYW TECHNOLOGII UZDATNIANIA WODY NA STABILNOŚĆ BIOLOGICZNĄ WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA

Abstract

W pracy zaprezentowano wyniki badań laboratoryjnych stabilności biologicznej wody przeznaczonej do spożycia, z pominięciem wpływu sieci wodociągowej. Próbki wody surowej oraz wody po procesach uzdatniania wykorzystane w badaniach pobierano na jednej z Trójmiejskich stacji uzdatniania wody eksploatującej podziemne wody kredowe, trzecio- i czwartorzędowe, charakteryzujące się dobrą jakością mikrobiologiczną oraz podwyższonym stężeniem żelaza i manganu. W celu prześledzenia zmian biologicznych, zachodzących w wodzie, w czasie przebywania w sieciach wodociągowych pobrane próbki poddano inkubacji w temperaturze 10°C i 18°C.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
MONOGRAFIE „INŻYNIERIA ŚRODOWISKA – MŁODYM OKIEM” strony 126 - 136
Language:
Polish
Publication year:
2017
Bibliographic description:
Wilińska-Lisowska A., Bączkowska E., Jankowska K., Sokołowska A.: WPŁYW TECHNOLOGII UZDATNIANIA WODY NA STABILNOŚĆ BIOLOGICZNĄ WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA// MONOGRAFIE „INŻYNIERIA ŚRODOWISKA – MŁODYM OKIEM”/ Białystok: Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej, 2017,
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 144 times

Recommended for you

Meta Tags