Abstract
Powszechnie stosowane pestycydy uważane są za jedne z najbardziej niebezpiecznych zanieczyszczeń środowiska. Niebezpieczna jest ich obecność w środowisku, gdyż stanowią one źródło narażenia zdrowia ludzkiego na choroby. Z tego też względu niezbędne jest kontrolowanie pozostałości pestycydów w owocach i warzywach za pomocą dostępnych metod analitycznych. Analiza próbek pod kątem obecności pestycydów przysparza wiele trudności ze względu na przygotowanie próbki poprzez wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej śladowe ilości analitu przy jednocześnie dużym obciążeniu substancjami przeszkadzającymi. Omówiono poszczególne etapy wykorzystywane w procedurach oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach środowiskowych. Omówiono najczęściej stosowane techniki ekstrakcji i oznaczeń współcześnie stosowanych pestycydów.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Ekologia i Technika
pages 186 - 197,
ISSN: 1230-462X - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Fenik J., Tankiewicz M., Biziuk M.: Występowanie i oznaczanie pestycydów w owocach i warzywach// Ekologia i Technika. -., iss. 4 (2010), s.186-197
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 149 times
Recommended for you
Pestycydy : los środowiskowy i metodyki oznaczania w próbkach płodów rolnych i ogrodniczych
- J. Fenik,
- M. Tankiewicz,
- M. Biziuk