Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko

Abstract

W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Komputerowy system analizy obrazu zwany „Computer Vision” obejmuje zagadnienia związane z przechwytywaniem, przetwarzaniem i analizowaniem obrazów. Podstawami do stworzenia tego systemu było zrozumienie działania ludzkiego zmysłu wzroku. System ten znalazł szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 70 - 76,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2014
Bibliographic description:
Wiśniewska P., Śliwińska M., Dymerski T., Wardencki W.: Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. 1 (2014), s.70-76
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 192 times

Recommended for you

Meta Tags