Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.

Abstract

W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku, jest przyrządem analitycznym stosowanym głównie do klasyfikacji smaków różnych substancji chemicznych w próbkach w stanie ciekłym. Zasada jego działania naśladuje ludzki zmysł smaku. Elektroniczny język może być używany do identyfikacji, klasyfikacji, analizy ilościowej i jakościowej wieloskładnikowych mieszanin. Dzięki wykorzystaniu różnych czujników, elektroniczne języki znalazły szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 58 - 62,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2013
Bibliographic description:
Śliwińska M., Wiśniewska P., Dymerski T., Wardencki W.: Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. 3 (2013), s.58-62
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 285 times

Recommended for you

Meta Tags