Abstract
W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym zmysłem. Jest to przyrząd analityczny przeznaczony do szybkiego wykrywania i rozróżniania mieszanin substancji zapachowych dzięki naśladowaniu zasad działania ludzkiego zmysłu węchu. Dzięki wykorzystaniu różnych czujników, elektroniczne nosy znalazły szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
no. 2,
pages 53 - 58,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2013
- Bibliographic description:
- Śliwińska M., Wiśniewska P., Dymerski T., Wardencki W.: Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1// Analityka : nauka i praktyka. -Vol. 2., (2013), s.53-58
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 197 times
Recommended for you
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
- P. Wiśniewska,
- M. Śliwińska,
- T. Dymerski
- + 2 authors