Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności

Abstract

W artykule przedstawiono nowoczesne instrumentalne techniki stosowane w analizie związków zapachowych obecnych w żywności, a także ich przydatność w kontroli jakości produktów spożywczych. Główną uwagę poświęcono elektronicznym nosom. Opisano zasadę działania, zjawiska fizyczne i fizykochemiczne wykorzystywane przez czujniki takich urządzeń oraz metody analizy sygnału. Porównano tę metodę z techniką chromatografii gazowej sprzężonej z detektorem olfaktometrycznym (GC-O). Ponadto wymieniono szeroką gamę zastosowań e-nosa w analizie żywności oraz innych dziedzinach. Wskazano także trendy rozwojowe niniejszej techniki.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 40 - 44,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Chmiel T., Dymerski T., Wardencki W.: Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. Nr 4 (2008), s.40-44
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 240 times

Recommended for you

Meta Tags