Anna Zdziebło - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 6

  • Kategoria
  • Rok

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2006
Rok 2005
  • Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy
    Publikacja

    Trehaloza jest disacharydem naturalnego pochodzenia zbudowanym z dwóch reszt glukozy połączonych wiązaniem 1,1 glikozydowym. Cukier ten charakteryzuje się dużą zdolnością do stabilizowania białek i membran biologicznych podczas zamrażania i odwadniania komórek i w związku z tym zabezpiecza je przed niekorzystnym oddziaływaniem środowiska. Stwarza to także omówione w artykule duże możliwości zastosowania trehalozy w medycynie,...

  • Źródła, otrzymywanie i przydatność niektórych termostabilnych enzymów w przetwórstwie skrobi i mleka
    Publikacja

    - Rok 2005

    Prezentowane wyniki wskazują na możliwość usprawnienia produkcji syropów skrobiowych przez zastosowanie rekombinantowej alfa-amylazy z Pyrococcus woesei i termostabilnej alfa-glukozydazy z Thermus thermophilus. Wykazano także przydatność rekombinantowej, termosta-bilnej beta-galaktozydazy z Pyrococcus woesei do wytwarzania bez-laktozowego mleka i serwatki. Enzym ten wykazuje dużą termostabil-ność i znaczną aktywność w szerokim...

Rok 2002

wyświetlono 670 razy