Beneficial effects and potential risks of tomato consumption for human health: An overview - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Beneficial effects and potential risks of tomato consumption for human health: An overview

Abstrakt

Tomato and its derived products have a very interesting nutritional value in addition to prominent antioxidant,anti-inflammatory, and anticancer activities. In terms of tomatoes are generally quite safe to eat. However,overall consumption varies from individual to individual. Indeed, either beneficial or harmful effects of plantsor their derived products are closely related to quality, including the presence of biologically active compounds.On the other hand, the synthesis and accumulation of these bioactive molecules depends on many other fac-tors, such as environmental conditions. In this sense, this review briefly highlights the relationship betweenthe chemistry of tomato and its derived products and their beneficial or harmful effects on human health, suchas gastroesophageal reflux disease or heartburn, allergies, kidney and cardiovascular disorders, prostate cancer,irritable bowel syndrome, lycopenodermia, body aches, arthritis, and urinary problems.

Cytowania

  • 1 4 6

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 4 5

    Scopus

Autorzy (9)

  • Zdjęcie użytkownika  Bahare Salehi

    Bahare Salehi

    • School of Medicine Bam University of Mecical Sciences
  • Zdjęcie użytkownika  Razieh Sharifi-Rad

    Razieh Sharifi-Rad

    • Zabol Medicinal Plants Research Center Zabol University of Medicinal Sciences
  • Zdjęcie użytkownika  Farukh Sharopov

    Farukh Sharopov

    • Department of Pharmaceutical Technology Avicenna Tajiiik State Medicial University
  • Zdjęcie użytkownika  Amir Roointan

    Amir Roointan

    • Department of Medicinal Biotechnology Shiraz University of Medical Science
  • Zdjęcie użytkownika  Madhu Kamle

    Madhu Kamle

    • Department of Forestry North Regional Institute of Scince and Technology
  • Zdjęcie użytkownika  Pradeep Kumar

    Pradeep Kumar

    • Department of Forestry North Regional Institute of Scince and Technology
  • Zdjęcie użytkownika  Natália Martins

    Natália Martins

    • Faculty of Medicine University of Porto
  • Zdjęcie użytkownika  Javad Sharifi-Rad

    Javad Sharifi-Rad

    • Food Safety Research Center Semnan university of Medicical Sciences

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
NUTRITION nr 62, strony 201 - 208,
ISSN: 0899-9007
Język:
angielski
Rok wydania:
2019
Opis bibliograficzny:
Salehi B., Sharifi-Rad R., Sharopov F., Namieśnik J., Roointan A., Kamle M., Kumar P., Martins N., Sharifi-Rad J.: Beneficial effects and potential risks of tomato consumption for human health: An overview// NUTRITION. -Vol. 62, (2019), s.201-208
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.nut.2019.01.012
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 191 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi