Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods

Abstrakt

Badania populacyjne ostatnich dwóch dziesięcioleci wskazują na sposób odżywiania jako jeden z głównych czynników zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi, z nowotworami włącznie. W przypadku chorób nowotworowych głównym elementem diety sprzyjającej kancerogenezie jest czerwone mięso. Ze względu na wartość odżywczą i powszechność spożycia produktów mięsnych, poprawienie ich wartości żywieniowej staje się problemem o istotnym znaczeniu społecznym. Produkty marki Brassica, w produkcji których wykorzystano przeciwrakotwórcze właściwości kapusty białej, zostały zaprojektowane w odpowiedzi na to zapotrzebowanie.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
Acta Biochimica Polonica nr 55, strony 56 - 57,
ISSN: 0001-527X
Język:
angielski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Kusznierewicz B., Malinowska-Pańczyk E., Tynek M., Szukalska E., Nowakowski Z., Bartoszek-Pączkowska A.: Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 55., nr. Suppl. 1 (2008), s.56-57
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 105 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi