Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods
Abstrakt
Badania populacyjne ostatnich dwóch dziesięcioleci wskazują na sposób odżywiania jako jeden z głównych czynników zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi, z nowotworami włącznie. W przypadku chorób nowotworowych głównym elementem diety sprzyjającej kancerogenezie jest czerwone mięso. Ze względu na wartość odżywczą i powszechność spożycia produktów mięsnych, poprawienie ich wartości żywieniowej staje się problemem o istotnym znaczeniu społecznym. Produkty marki Brassica, w produkcji których wykorzystano przeciwrakotwórcze właściwości kapusty białej, zostały zaprojektowane w odpowiedzi na to zapotrzebowanie.
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
Acta Biochimica Polonica
nr 55,
strony 56 - 57,
ISSN: 0001-527X - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Kusznierewicz B., Malinowska-Pańczyk E., Tynek M., Szukalska E., Nowakowski Z., Bartoszek-Pączkowska A.: Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 55., nr. Suppl. 1 (2008), s.56-57
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 105 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables
- S. Gorinstein,
- Y. Park,
- B. Heo
- + 6 autorów