On the possibility of molecular recognition of taste substances studied by Gabor analysis of oscillations
Abstrakt
Badano wpływ substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe należące do czterech klas smaku (słodki, słony, gorzki i kwaśny) na charakterystyki oscylacyjne w nitrometanowym oscylatorze zawierającym kationowy surfaktant: chlorek benzylodimetylotetradecyloamoniowy. Zapropnowano nowe podejście oparte o transformację Gabora za pomocą której otrzymano widma mocy dla posczególnych układów. Wykazano, że dwuwymiarowa forma tych widm może być użyta w celu rozpoznawania substancji smakowych.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Szpakowska M., Płocharska-Jankowska E., Matefi-Tempfli S., B.Nagy O.: On the possibility of molecular recognition of taste substances studied by Gabor analysis of oscillations// . -., (2005),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 84 razy