Abstrakt
Zawartość fazy stałej jest podstawowym parametrem, który w sposób ilościowy charakteryzuje właściwości fizyczne tłuszczów stałych. Istnieje wiele pośrednich metod analitycznych pozwalających określić indeks fazy stałej w tłuszczu na podstawie innych właściwości fizycznych. Pulsacyjny magnetyczny rezonans jądrowy jest metodą zalecaną przez normy międzynarodowe do oznaczania zawartości fazy stałej w tłuszczach. Przed tym oznaczeniem tłuszcze poddaje się termostatowaniu. Ze względu na różnice w sposobie krystalizacji, tłuszcze zostały podzielone na grupy, dla których opracowano odmienne procedury termostatowania.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Pawłowicz R.: Oznaczanie zawartości fazy stałej w tłuszczach i związane z tym problemy analityczne// / : , 2005,
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 175 razy