Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej

Abstrakt

Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej podjęto wielokierunkowe prace mające na celu ocenę przeciwnowotworowych właściwości zarówno świeżej kapusty, jak i poddanej obróbce kulinarnej, stosując różne modele badawcze, dawki i formy preparatów warzywnych, zbliżone do rzeczywistego spożycia. Przedstawiona praca stanowi podsumowanie badań prowadzonych przez trzy zespoły badawcze. Stwierdzono, że składniki kapusty, zarówno świeżej, jak i poddanej obróbce kulinarnej, nie tylko chronią inne składniki żywności przed niekorzystnymi procesami termooksydacyjnymi, ale także wykazują szereg aktywności pozwalających organizmowi neutralizować reaktywne formy tlenu, a także zwalczać już zaistniałe efekty ich działania.

Cytuj jako

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość nr R. 14, strony 20 - 34,
ISSN: 2451-0769
Język:
polski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Kusznierewicz B., Piasek A., Lewandowska J., Śmiechowska A., Bartoszek-Pączkowska A.: Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej// ZYWNOSC-Nauka Technologia Jakosc. -Vol. R. 14., nr. nr 6=55 (2007), s.20-34
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 356 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi