prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki
Zatrudnienie
Publikacje
Filtry
wszystkich: 154
Katalog Publikacji
Rok 2008
-
Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania
PublikacjaWygląd olfaktogramów ściśle zależy od procedury izolacji analitów oraz od stosowanej metody ilościowej. W pracy omówiono i porównano najczęściej stosowane metody ilościowe, takie jak: metody częstości detekcji, metody rozcieńczania do progu wyczuwalności i metody bezpośredniej intensywności.Szczególny nacisk położono na zastosowania omawianej techniki w analizie i ocenie jakości żywności. Przedstawiono liczne przykłady badań mających...
-
Determination of volatile fatty acid ethyl esters in raw spiritsusing solid phase microextraction and gas chromatography
PublikacjaPrzedstawiono opracowanie i opymalizację metody analitycznej oznaczania estrów etylowych kwasów tłuszczowych w destylatach rolniczych różnej jakości lub wyprodukowanych z różnych surowców. W badaniach wykorzystywano technikę mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) oraz kapilarnej chromatografii gazowej (CGC) z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (FID). Ekstrakcja związków lotnych prowadzona była według opracowanej procedury,...
-
Investigation of edible oils oxidation stability using photooxidation and SPME/GC method for determination of volatile compounds - preliminary investigation
PublikacjaOdporność olejów roślinnych na oksydatywną degradację prowadzącą do zjełczenia jest istotnym parametrem w ocenie jakości olejów. Artykuł przedstawia nową obiecującą metodę analizy lotnych produktów reakcji utleniania olejów. Jako czynnik przyspieszający proces utleniania olejów zastosowano promieniowanie ultrafioletowe. Badania zostały przeprowadzone przy zastosowaniu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połaczonej z kapilarną...
-
Mobile monitoring system for air quality control along traffic routes = Monitoring zanieczyszczeń wzdłuż ciągów komunikacyjnych
PublikacjaW referacie przedstawiono budowę i zasadę działania mobilnej stacji monitoringu do badania i analizy zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego wzdłuż ciagów komunikacyjnych. Przedstawiono również wyniki badań imisji substancji emitowanych z pojazdów poruszających się wzdłuż układu komunikacyjnego Trójmiasta stosując urzadzenie ETL 2000 Bus, zamontowane na dachu samochodu osobowego. Wcześniej, uzyskane wyniki porównano z wynikami...
-
Mobilny system monitoringu jakości powietrza
PublikacjaZaprezentowano mobilny system monitoringu, który umożliwia kontrolę zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego wzdłuż ciągów komunikacyjnych. W opracowanym systemie stacja monitorująca charakteryzuje się stosunkowo niewielkimi rozmiarami i zawiera układ elektroniczny autorskiego rozwiązania do pomiaru, zapisu i transmisji drogą radiową na serwer www pomierzonych stężeń związków chemicznych. Opracowane rozwiązanie jest stosunkowo...
-
Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności
PublikacjaW artykule przedstawiono nowoczesne instrumentalne techniki stosowane w analizie związków zapachowych obecnych w żywności, a także ich przydatność w kontroli jakości produktów spożywczych. Główną uwagę poświęcono elektronicznym nosom. Opisano zasadę działania, zjawiska fizyczne i fizykochemiczne wykorzystywane przez czujniki takich urządzeń oraz metody analizy sygnału. Porównano tę metodę z techniką chromatografii gazowej sprzężonej...
-
The state of the art in the field of non-stationary instruments for the determination and monitoring of atmospheric pollutants
PublikacjaW artykule przedstawiono informacje oparte zarówno na danych literaturowych jak i własnych doświadczeniach dotyczące:-podstawowych tendencji rozwojowych w zakresie analityki i monitoringu zaneczyszczeń powietrza atmosferycznego-wymogów metrologicznych stawianych różnych typom urządzeń kontrolno-pomiarowych;-klasyfikacji analizatorów i monitorów wykorzystywanych w monitoringu powietrza.
Rok 2007
-
Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality
PublikacjaW ostatnich latach obserwuje się coraz powszechniejsze stosowanie analizy instrumentalnej do oceny jakości organoleptycznej produktów spożywczych. Nowe podejście polega na tworzeniu profili zapachowych, swego rodzaju "aromagramów" charakterystycznych dla danego produktu. Do najczęściej stosowanych technik pozwalających na tworzenie i rozpoznawanie "aromagramów" należą techniki chromatograficzne, w szczególności chromatografia gazowa...
-
Badania na rzecz jakości powietrza
PublikacjaMonitoring jakości powietrza jest niezwykle istotnym elementem wszystkich przedsięwzięć z zakresu zarządzania i ochrony powietrza atmosferycznego. Badania monitoringowe oparte są na wykorzystaniu sieci stacjonarnych stacji pomiarowych, bądź też ruchomych laboratoriów, wyposażonych w odpowiednią aparaturę kontrolno-pomiarową. Przedstawiono opracowany przez dwa zespoły (Wydział Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki oraz Wydział...
-
Carbon dioxide ocean and ground storage as a method of climate change mitigation
PublikacjaW pracy dokonano krytycznego przeglądu negatywnego wpływu globalnego ocieplenia na środowisko i przedstawiono dwie nowatorskie metody zmniejszenia stężenia atmosferycznego ditlenku węgla. Obie metody: magazynowanie antropogenicznego ditlenku węgla, pochodzącego z dużych źródeł emisji, w oceanach i w glebie są technologicznie możliwe do przeprowadzenia, co potwierdzają przykłady z różnych regionów świata. W pracy przedyskutowano...
-
Green aspects of sample preparation - a need for solvent reduction
PublikacjaWzrastające zainteresowanie ochroną środowiska zmusza chemików, łącznie z chemikami analitykami, do modyfikacji chemicznej aktywności w taki sposób aby była ona prowadzona zgodnie z zasadami zielonej chemii. W artykule przedstawiono przegląd problemów zielonej chemii w dziedzinie przygotowania próbek do analizy, koncentrując się szczególnie na zaletach tzw. bezrozpuszczalnikowych technik przygotowania próbek. Przedstawiono techniki...
-
Mobilny system monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego
PublikacjaW artykule zaprezentowano mobilny system monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego dla potrzeb aglomeracji miejskich. Nowością w proponowanym rozwiązaniu, w stosunku do rozwiązań już istniejących, jest kontrola zanieczyszczeń powietrza wzdłuż ciągów komunikacyjnych. W opracowanym systemie stacja monitorująca może być montowana na samochodach osobowych, autobusach i tramwajach komunikacji miejskiej lub na ciężarówkach....
-
Mobilny system monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego
PublikacjaW artykule opisano prototypowe stanowisko pomiarowe dla potrzeb mobilnego systemu monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego. Przedstawiono zgromadzone dane pomiarowe dla wybranych ciągów komunikacyjnych na terenie Trójmiasta.
-
Monitoring zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego wzdłuż ciągów komunikacyjnych
PublikacjaW publikacji przedstawiono działanie mobilnego systemu monitoringu (MSM) do badania i analizy zanieczyczyszczeń powietrza atosferycznego wzdłuż ciągów komunikacyjnych. Stacja monitorująca składa sie z dwóch zasadniczych części: modułu sensorów pomiarowych oraz z modułu telekomunikacyjnego. Moduł sensorów pozwala mierzyć stężenia benzenu, ditlenku azotu i ozonu. Moduł komunikacyjny jest odpowiedzialny za gromadzenie danych pomiarowych...
-
Nowe metody instrumentalne oceny jakości olejów jadalnych
PublikacjaW publikacji przedstawiono nowe podejście do oceny jakości olejów jadalnych. W ostatnich latach prowadzi się szereg badań w celu opracowania szybkiej, taniej i łatwej do wykonania metody oznaczania jakości produktów spożywczych. W przypadku oceny roślinnych olejów jadalnych obiecująca wydaje się technika analizy lotnych składników badanych próbek z wykorzystaniem chromatografii gazowej i nosów elektronicznych. Substancje lotne...
-
Trends in solventless sample preparation techniques for environmental analysis
PublikacjaPraca przedstawia najnowsze tendencje w metodach przygotowania próbek do analizy środowiskowej. Najpierw przedstawiono klasyfikację tzw. bezrozpuszczalnikowych technik przygotowania próbek. Następnie, szczegółowo przedstawiono trzy techniki, traktowane priorytetowo, a mianowicie: mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME), ekstrakcję do pojedynczej kropli (SPME)i analizę fazy nadpowierzchniowej (HS), w odniesieniu do ich użyteczności...
-
Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices
PublikacjaW pracy przedstawiono przebieg procesu walidacji, przeprowadzonej zgodnie ze wskazaniami ICH (International Conference on Harmonization), procedur wykorzystywanych do oznaczania pozostałości wybranych rozpuszczalników w olejach jadalnych i preparatach farmaceutycznych. W celu izolacji i wzbogacania analitów wykorzystano dwie bezrozpuszczalnikowe techniki ekstrakcyjne: ekstrakcję do fazy nadpowierzchniowej (HS) i mikroekstrakcję...
Rok 2006
-
Application of single drop extraxtion (SDE) gas chromatography method for the determination of carbonyl compounds in spirits and vodkas
PublikacjaW pracy przedstawiono metodę oznaczania związków karbonylowych w spirytusach i wódkach, wykorzystującą do izolacji i wzbogacania technikę mikroekstrakcji do pojedynczej kropli (SDE)po derywatyzacji analitów O-(2,3,4,5,6-pentafluorobenzylo)hydroksylaminą. Określono optymalne parametry izolacji i wzbogacania aldehydów z roztworów alkoholowych (objętość próbki, objętość kropli, zawartość alkoholu, temperaturę i czas ekstrakcji)....
-
Concept of the mobile monitoring system for chemical agents control in the air
PublikacjaW artykule przedstawiono koncepcję mobilnego systemu monitoringu związków chemicznych zanieczyszczających powietrze. Nowością w przedstawionej koncepcji monitoringu jest pomiar zanieczyszczeń powietrza wzdłuż ciągów komunikacyjnych, co do tej pory nie jest realizowane. W tym celu przedstawiono propozycję rozwiązania stosunkowo małego, bezobsługowego modułu do pomiarów związków chemicznych, który z łatwością będzie montowany na...
-
Prosty eksperyment w oznaczaniu zasadowości wód
PublikacjaZasadowość, zwana również alkalicznością, jest jedną z chemicznych cech wód naturalnych, mającą duże znaczenie środowiskowe.W referacie przedstawiono prosty eksperymentalny sposób obrazujący pojęcie zasadowości, często utożsamiane z pH i/lub twardością wód.
-
The application of single drop extraction technique for chromatographic determination of solvent residues in edible oils and pharmaceutical products
PublikacjaW pracy przedstawiono zalety i wady techniki ekstrakcji do pojedynczej kropli, będącą prostą i tanią alternatywą dla mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej. Ponadto opisano dwie analityczne procedury do chromatograficznego oznaczania wybranych rozpuszczalników organicznych (heksanu, benzenu, toluenu oraz trichlorometanu, 1,1,1-trichloroetanu, tetrachlorometanu, trichloroetylenu, tetrachloroetenu)w olejach jadalnych i próbkach farmaceutycznych....
Rok 2005
-
Analytical techniques used in monitoring of atmospheric air pollutants
PublikacjaW artykule opisano najczęściej spotykane zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego, ich interakcje i wpływ na środowisko. Przedstawiono klasyfikację technik i metodyk stosowanych w badaniach zanieczyszczeń powietrza. Przeprowadzono przegląd technik pobierania i dozowania próbek gazowych. Zaprezentowano także przykłady typowych systemów służących do analizy zanieczyszczeń powietrza.
-
Analytical Techniques Used in Monitoring of Atmospheric Air Pollutants
PublikacjaThe air pollution monitoring is one of the most pressing environmental problems today. The paper describes common air pollutants, their interaction and impact on the environment, and classifies the techniques and methods applied in air studies. Furthermore, the review characterizes the selected collection and sampling techniques used for gas sample analysis. Finally, the schematic diagrams of typical designs of systems applied...
-
Aromagramy - profile zapachowe w ocenie jakości żywności.
PublikacjaKażdy produkt ma charakterystyczny i unikalny zestaw lotnych składników. Ich identyfikacja i ocena ilościowa może stać się źródłem informacji na temat jakości zdrowotnej żywności na którą składa się zarówno jakość organoleptyczna, jak i bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta. W pracy opisano nowe trendy w oznaczaniu substancji zapachowych opierajace sie na tworzeniu aromagramów, czyli profili zapachowych produktów spożywczych, z...
-
Charakterystyka, przyrządzanie i przechowywanie czynników oddechowych. Characteristics, preparation and storage of breathing mixtures
PublikacjaOmówiono klasyfikację i metody przygotowania typowych mieszanin gazowych stosowanych podczas nurkowania (tzw. czynniki oddechowe). Obszernie przedstawiono wymagania stawiane czynnikom oddechowym oraz sposoby ich przechowywania.
-
Determination of acetaldehyde and acrolein in raw spirits by capillary isotachophoresis after derivatization
PublikacjaW publikacji opisano optymalizację i przygotowanie nowej procedury oznaczania acetaldehydu i akroleiny w spirytusach surowych z wykorzystaniem techniki izotachoforezy kapilarnej (ITP). Aldehydy - związki niejonowe poddawane są derywatyzacji wodorosiarczynem sodu. Zaprezentowana metoda analityczna charakteryzuje się granicą oznaczalności na poziomie 0,03 ul/cm3 100% EtOH dla akroleiny oraz 0,54 ul/cm3 100% EtOH dla acetaldehydu....
-
Determination of carbonyl compounds in distilled alcoholic beverages using gas chromatography and head-space solid phase microextraction. Oznaczanie związków karbonylowych w napojach alkoholowych z użyciem chromatografii gazowej i mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej
PublikacjaW pracy przedstawiono badania nad opracowaniem procedury oznaczania związków karbonylowych z użyciem mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej w wersji analizy fazy nadpowierzchniowej (HS-SPME), chromatografii gazowej z detekcją wychwytu elektronów(GC-ECD) oraz derywatyzacji pentafluorobenzylohydroksyloaminą (PFBHA). Opisano wpływ parametrów: temperatury, mieszania, czasu ekspozycji włókna, dodatku soli, stężenia alkoholu. Opracowaną...
-
Development and evaluation of headspace gas chromatography method for the analysis of carbonyl compounds in spirits and vodkas
PublikacjaPrzedstawiono wyniki oznaczania związków karbonylowych (po przeprowadzeniu w pochodne przy użyciu odczynnika derywatyzującego - o-PFBHA) przy wykorzystaniu techniki analizy fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z chromatografią gazową i detektorem wychwytu elektronów(ECD). Przedstawiono optymalizację metodyki oraz wyniki uzyskane podczas próbek rzeczywistych wybranych wyrobów spirytusowych.
-
Development of headspace solid-phase microextraction-gas chromatography method for the determination of solvent residues in edible oils and pharmaceuticals
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki opracowania procedury oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w olejach jadalnych z wykorzystaniem techniki HS-SPME na etapie izolacji i wzbogacania analitów. Przedstawiono proces optymalizacji etapu izolacji i rozdzielenia związków. Dla każdego z analitów wyznaczono parametry walidacyjne charakteryzujące procedurę tj. granice wykrywalności, granicę oznaczalności, liniowość, zakres pomiarowy,...
-
Edukacja prośrodowiskowa na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej
PublikacjaW pracy przedstawiono działalność Wydziału Chemicznego, w szeroko rozumianym pojęciu, ''ochrona środowiska'', ujętym w dwóch aspektach. Pierwszy wiąże się z działalnością dydaktyczną, a drugi z działaniami organizacyjnymi. Prowadzone na wydziale zajęcia dydaktyczne uwzględniają w swoich programach zagadnienia związane z ochroną środowiska od co najmniej 10 lat. Mniej więcej w tym samym czasie, ze względu na specyfikę każdego wydziału...
-
Green Chemistry - current and future issues
PublikacjaW pracy przedstawiono 12 zasad Zielonej Chemii oraz wybrane przykłady stosowania zasad w życiu codziennym, przemyśle, laboratoriach i edukacji. Pokrótce opisano historię Zielonej Chemii oraz przyszłe wyzwania. ZCH dotyczy nowego podejścia do zagadnienia syntezy, przeróbki i wykorzystania związków chemicznych, związanego ze zmniejszeniem zagrożenia dla zdrowia i środowiska. Istnieje wiele publikacji opisujących metodyki analityczne...
-
HS-SPME-CGC-PID determination of aldehydes in rectified spirits and vodkas after derivatisation with 2,4,6-trichlorophenylhydrazine (TCPH)
PublikacjaW pracy przedstawiono nową metodę oznaczania aldehydów w spirytusach i wyrobach spirytusowych czystych z zastosowaniem 2,4,6-trichlorofenylohydrazyny (TCPH) jako odczynnika derywatyzującego. Zaproponowana metoda jest co najmniej 100-krotnie tańsza od mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej (HS-SPME) i chromatografii gazowej z zastosowaniem często zalecanej o-2,3,4,5,6-pentafluorobenzylohydroxyloaminy (PFBHA)....
-
Metody pomiarowe do kontroli składu i czystości czynników oddechowych. Measuring methods for assessment of composition and purity of breathing mixtures
PublikacjaW pracy przedstawiono główne źródła zanieczyszczeń nurkowych mieszanin oddechowych oraz ogólne zasady kontroli ich składu i czystości. Ponadto omówiono i scharakteryzowano metody i analizatory stosowane do oznaczania poszczególnych rodzajów zanieczyszczeń występujących w czynnikach oddechowych.
-
Problemy w nauczaniu chemii na Wydziale Chemicznym
PublikacjaW referacie przedstawiono problemy w nauczaniu chemii (ale także matematyki i fizyki) według źródła ich pochodzenia. Za podstawową przyczynę trudności w nauczaniu przedmiotów chemicznych uznano słabe przygotowanie absolwentów szkół ponadgimnazjalnych z przedmiotów ścisłych. Wskazano również na inne przyczyny trudności m.in. konieczność zmian programowych związanych z wymaganiami Państwowej Komisji Akredytacyjnej. Szeroko omówiono...
-
Solvent residue determination in Uncaria Tomentosa Bark by HS-GC technique
PublikacjaPrzedstawiono wyniki oznaczeń pozostałości rozpuszczalników organicznych w preparacie uzyskanym z kory liany U. Tomentosa, wykorzystywanej do produkcji farmaceutyków i dodatków do żywności. 1,1,2-trichloroeten oraz dichlorometan są powszechnie stosowane do usunięcia z kory kilku grup alkaloidów o znanych właściwościach biologicznych, co umożliwia zbadanie pozostałych jej związków. Ilościowe oznaczanie tych rozpuszcalników jest...
Rok 2004
-
A review of theoretical and practical aspects of solid-phase microextraction in food analysis.
PublikacjaSPME (mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej) to szybka, nowoczesna technika przygotowania próbki do analizy. W niniejszej pracy dokonano przeglądu zastosowania techniki SPME do badania zanieczyszczeń żywności i analizy jej naturalnych składników. Praca zawiera również krótki teoretyczny opis zasad działania techniki SPME.
-
Bioczujniki.
PublikacjaPrzedstawiono ogólną zasadę działania bioczujników i ich klasyfikację. Omówiono przykłady zastosowania bioczujnikow w analizie środowiskowej na przykładzie analizy pestycydów.
-
Challenges of Green Chemistry in monitoring and air protection. Wyzwania Zielonej Chemii w monitoringu i ochronie powietrza.
PublikacjaW pracy przedstawiono podstawowe założenia Zielonej Chemii do syntezy i przerobu związków chemicznych. W szczególnośi opisano nowe podejście w opracowywaniu metod analitycznych pozwalających na ocenę stanu zanieczyszczenia środowiska - w tym i powietrza. Podkreślono rolę analityki procesowej jako narzędzia kontroli procesu chemicznego, pozwalającego na szybkie wykrycie zagrożenia zanieczyszczenia powietrza.
-
Determination of solvents residues in vegetable oils and pharmaceuticals by headspace analysis and capillary gas chromatography.
PublikacjaPrzedstawiono wyniki zastosowania techniki analizy fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z kapilarną chromatografią gazową do oznaczania wybranych rozpuszczalników organicznych w próbkach olejów jadalnych i produktów farmaceutycznych. Oznaczane rozpuszczalniki to: benzen, toluen, heksan oraz chlorowcopochodne węglowodorów alifatycznych. Opracowaną procedurę poddano walidacji. Wyznaczono granicę wytrzymalności, oznaczalności, liniowość...
-
Immunoanaliza.
PublikacjaPrzedstawiono zasadę analizy immunologicznej na podstawie testu ELISA. Omówiono przykłady zastosoawania immunoanalizy w analizie środowiskowej na przykładzie pestycydów.
-
Ogólna charakterystyka metod biologicznych wykorzystywanych w ocenie zanieczyszczeń środowiska.
PublikacjaPrzedstawiono podział metod biologicznych wykorzystywanych w ocenie zanieczyszczeń środowiska. Zdefiniowano pojęcie biowskaźnika, biomonitora i bioczujnika. Scharakteryzowano metody stosowane w biomonitoringu podając wybrane przykłady.
Rok 2003
-
Analytical techniques used in monitoring of atmospheric air andstack gases
PublikacjaPrzedstawiono klasyfikację metod i technik analitycznych wykorzystywanych w badaniach powietrza atmosferycznego i gazów odlotowych. Przedstawiono również typowe urządzenia wykorzystywane na etapie pobierania próbek.
-
Detektor fotojonizacyjny (PID) - zasada działania i przykłady zastosowania
PublikacjaW pracy opisano krótko charakterystykę detektora fotojonizacyjnego, zasadę działania oraz przedstawiono schemat budowy. Podano także przykłady zastosowania detektora w chromatografii gazowej oraz w analizatorach do bezpośredniego wykrywania analitów w mieszaninach gazowych.
-
Evaluation of headspace solid-phase microextraction for the analysis of volatile carbonyl compounds in spirits and alcoholic beverages
PublikacjaOpracowano metodę oznaczania C1-C6 związków karbonylowych w układzie GC-ECD w roztworach alkoholowych poprzez derywatyzację pentafluorobenzylohydroksy-aminą i mikroekstrakcję w fazie stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej. Zoptymalizowano warunki eksperymantalne: zawartość alkoholu, czas ekspozycji, temperaturę i sposób mieszania próbki. W metodzie tej najpierw przeprowadza się rozcieńczenie spirytusu lub napojów alkoholowych do...
-
Oznaczanie wybranych zanieczyszczeń środowiska za pomocą techniki chromatografii gazowej po ich derywatyzacji
PublikacjaPrzedstawiono ogólne zagadnienia dotyczące przeprowadzania analitów w pocho-dne na etapie przygotowania próbek do analizy chromatograficznej. Omówionopodstawowe sposoby przekształcania oraz korzyści z tego wynikające. Na przy-kładzie analitów z dwóch grup związków: herbicydów fenoksykwasowych i feno-lowych oraz związków karbonylowych scharakteryzowano najczęściej stosowaneodczynniki do ich derywatyzacji.
-
Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz I
PublikacjaW artykule przedstawiono ogólny wpływ, jaki na nasze życie ma wzrastająca urbanizacja i uprzemysłowienie. Przedstawiono również źródła zanieczyszczenia żywności i leków rozpuszczalnikami oraz regulacje prawne dotyczące tego rodzaju zanieczyszczeń (Farmakopea Europejska, Farmakopea Amerykańska, Dyrektywy Unii Europejskiej, Rozporządzenia Rady Ministrów).
-
Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz. II
PublikacjaW artykule opisano metody stosowane do oznaczania pozostałości rozpuszczalników w próbkach spożywczych i farmaceutycznych, ze szczególnym uwzględnieniem etapu przygotowania próbki do analizy. Dokładniej opisano technikę analizy fazy nadpowierzchniowej (HS- headspace) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME- solid phase microextraction). Oznaczano następujące zanieczyszczenia: węglowodory aromatyczne i alifatyczne (hexan, benzen,...
-
Techniki analityczne stosowane w monitoringu powietrza atmosferycznego i gazów odlotowych
PublikacjaPrzedstawiono klasyfikację metod i technik analitycznych, wykorzystywanych wbadaniach powietrza atmosferycznego, grupy oznaczanych substancji oraz ro-dzaje informacji analitycznych uzyskiwanych w wyniku przeprowadzonych badań.Przedstawiono schematy ideowe typowych rozwiązań konstrukcyjnych urządzeńkontrolno-pomiarowych stosowanych w tego typu badaniach.
-
Techniki analityczne wykorzystywane w badaniach powietrza atmosferycznego i gazów odlotowych.
PublikacjaW pracy w oparciu o dane literaturowe jak i własne doświadczenia przedstawiono klasyfikację metod i technik analitycznych wykorzystanych w badaniach powietrza atmosferycznego, przykłady oznaczanych substancji oraz rodzaje informacji analitycznych uzyskiwanych w wyniku przeprowadzonych badań. Ponadto przedstawiono schematy ideowe typowych rozwiązań konstrukcyjnych systemów kontrolno-pomiarowych stosowanych w tego typu badaniach.
Rok 2002
-
Monitoring and analytics of atmospheric air pollution
PublikacjaPrzedstawiono podstawowe informacje dotyczące: celów i zadań monitoringu i analityki powietrza atmosferycznego, specyficznych wymogów jakie muszą spełniać monitory zanieczyszczeń, tendencji rozwojowych w zakresie kontroli jakości powietrza atmosferycznego oraz klasyfikacji metod i technik pomiarowych.
wyświetlono 2991 razy