'21/'22 Fakty i mity na temat żywności – od historii, która zabija po kanapowców-smartfonowców [PG_00057828] - Kurs online - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

'21/'22 Fakty i mity na temat żywności – od historii, która zabija po kanapowców-smartfonowców [PG_00057828]

Od koczownictwa po GMO. 200 tysięcy lat bez lodówki. Głód i niewłaściwe odżywianie się -  najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Funkcjonowanie  i rozwój ludzkości możliwy dzięki owocom największej rewolucji w swoich dziejach: rolnictwa. Przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, obyczajowe, etyczne, które następowały wraz z rozwojem rolnictwa. Technologiczny aspekt rozwoju produkcji żywności. Wykwintna kuchnia francuska jako wymóg czasów biedy. Społeczny kontekst żywności w religii i świeckich zasad odżywiania się oraz diet „z drugim dnem”. Grejpfruty i orzeszki czasami mogą zabić.  Kawa, kakao – po co nam żywność zza oceanu. Tłuszcza, który zabija. Co z tym cukrem? Czy potrzebujemy  suplementów? Mikrobiota - to jest nas więcej? Czysta woda, czyste powietrze. Plastik, plastik, plastik… Ślad węglowy. Protein Quality Index. Modyfikowane Genetycznie Organizmy (GMO) wczoraj i dziś oraz w przyszłości. GMO to nie tylko zboża do pasz– nowoczesna biotechnologia. Kanapowcy, smartfonowcy - nowe drogi „od pola do stołu”…

 

 

Nauczyciele

Informacje szczegółowe

WWW:
https://enauczanie.pg.edu.pl/moodle/course/view.php?id=22806 otwiera się w nowej karcie
Data rozpoczęcia:
26-02-2022
Rodzaj dostępu:
ręczne zapisywanie przez prowadzącego
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 46 razy