Przygotowanie próbki jest najważniejszym etapem procedury analitycznej przeznaczonej do zastosowania w dowolnym zastosowaniu analitycznym (analiza żywności, bioanaliza, kryminalistyka, toksykologia, monitorowanie środowiska itp.). Jest to czynnik ograniczający analizę chemiczną, ponieważ jest czasochłonny i może potencjalnie powodować błędy. Nikt nie może wątpić, że najlepszym podejściem byłoby bezpośrednie wprowadzenie próbki do przyrządu, choć rzadko jest to wykonalne. Wydajna obróbka wstępna próbki jest nieuchronnie wymagana, ponieważ technologia instrumentu pozwoliła na stworzenie wysoce wyrafinowanego i czułego sprzętu analitycznego. W trakcie ralizacji przedmiotu Studenci poznają różne techniki analityczne umożliwiające ekstrakcje analitów z próbek stałycj, ciekłych i gazowych z uwzględnieniem analitów lotnych, średniolotnych i nielotnych.
Nauczyciele
- dr inż. Małgorzata Rutkowska
- prof. dr hab. inż. Agata Kot-Wasik
- prof. dr hab. inż. Andrzej Wasik
- prof. dr hab. inż. Bożena Zabiegała
- dr hab. inż. Justyna Płotka-Wasylka
- dr hab. inż. Weronika Hewelt-Belka
Informacje szczegółowe
- WWW:
- https://enauczanie.pg.edu.pl/moodle/course/view.php?id=44959 otwiera się w nowej karcie
- Data rozpoczęcia:
- 20-02-2025
- Rodzaj dostępu:
-
ręczne zapisywanie przez prowadzącego
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 4 razy