Potencjał przeciwwirusowy oraz działanie ochronne pierzgi pozyskiwanej z polskich pasiek na komórki ludzkie.
Produkty pszczele, takie jak miód i propolis, od czasów starożytnych są często używane jako tradycyjne środki zaradcze. Obecnie zainteresowanie tymi produktami wzrasta ze względu na ich liczne dobroczynne i prozdrowotne właściwości, a ponadto znajdują zastosowanie w medycynie alternatywnej i apiterapii. W dzisiejszych czasach miód i propolis oraz ich właściwości są bardzo dobrze poznane. Ich właściwości obejmują m.in. działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, gojące rany i kardioprotekcyjne. Wśród produktów pszczelich na uwagę zasługuje pierzga ze względu na swoje wysokie wartości odżywcze. Pierzga jest produktem fermentacji pyłku kwiatowego zebranego przez pszczoły i stanowi główne źródło białek i tłuszczy dla larw pszczół. Pierzga zawiera przede wszystkim łatwo przyswajalne białka, takie jak niezbędne dla ludzi aminokwasy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są syntezowane w organizmie ludzkim. Ponadto produkt ten jest dobrym źródłem minerałów, witamin, a także polifenoli. Brakuje jednak wiedzy na temat biologicznych właściwości tego produktu, w tym jego potencjału przeciwwirusowego i ochronnego na komórki ludzkie. Nasze wcześniejsze badania wykazały, że pierzga wykazywał znaczące działanie przeciwbakteryjne wobec ludzkich patogenów, w tym opornych szczepów gronkowców. Jednak do tej pory informacje o przeciwwirusowym potencjale tego produktu są bardzo ograniczone. Stwierdzono, że propolis wykazuje działanie genoochronne na komórki szczurze dzięki obecności związków fenolowych. Pierzga także zawiera znaczne ilości polifenoli, które mogą być odpowiedzialne za potencjał geno-ochronny tego produktu. Badanie potencjału przeciwwirusowego i genoprotekcyjnego/antymutagennego pieczywa pszczelego jest badaniem innowacyjnym. Na świecie istnieje bardzo niewiele grup badawczych zajmujących się tym tematem. Realizacja zaplanowanych badań dostarczy wielu informacji o dużej wartości naukowej i uzupełni braki w wiedzy o aktywności biologicznej pierzgi.
Informacje szczegółowe
- Program finansujący:
- PRELUDIUM
- Instytucja:
- Narodowe Centrum Nauki (NCN) (National Science Centre)
- Porozumienie:
- UMO-2022/45/N/NZ9/02710 z dnia 2023-01-09
- Okres realizacji:
- 2023-01-09 - 2025-01-08
- Kierownik projektu:
- dr inż. Karolina Matejczuk
- Realizowany w:
- Katedra Technologii Leków i Biochemii
- Typ zgłoszenia:
- Krajowy Program Badawczy
- Pochodzenie:
- Projekt krajowy
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 133 razy