Innowacyjna technologia zagospodarowania odpadowych skorup jajecznych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Innowacyjna technologia zagospodarowania odpadowych skorup jajecznych

Abstrakt

Gospodarowanie odpadami rolnymi stanowi jeden z głównych problemów w przetwórstwie żywności. W Polsce w ostatnich latach produkuje się ponad 500 tys. ton jaj, co generuje około 65 tys. ton skorup rocznie. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej odpady przemysłu jajcarskiego ( głównie skorupy) są uznawane za odpady niebezpieczne i podlegają ścisłej kontroli. Zespoły specjalistów pracujących w Przedsiębiorstwie Innowacyjno-Wdrożeniowym IMPULS z sukcesem opracował zarówno odpowiednie urządzenia mechaniczne jak i cały proces technologiczny oddzielania mineralnych skorup od białkowych błon. Zaproponowane rozwiązanie charakteryzuje się prostą a przy tym skutecznością procesu, który jest oparty na wykorzystaniu wyłącznie procesów hydraulicznych bez wspomagania poprzez dodatek chemikaliów. Innymi słowy opracowana technologia nie stanowi jakiego kolwiek obciążenia dla środowiska. Ponadto jako wartość dodaną należy traktować, opracowane przez specjalistów Przedsiębiorstwa Innowacyjno-Wdrożeniowego IMPULS, oryginalne technologie otrzymywania kolagenu oraz kwasu hialuronowego z membran uzyskanych po oddzieleniu od skorup jajowych oraz wysokiej czystości wapń z części mineralnych skorup jaj.

Pełna treść

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Archiwalna
Typ:
ekspertyza
Język:
polski
Rok wydania:
2015
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 12 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi