Abstrakt
Seminarium naukow „Smaki ziemi zaborskiej. Dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe” współorganizowane było przez Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej oraz Wielewski Dom Kultury im. Hieronima Derdowskiego/ Muzeum Ziemi Zaborskiej. Partnerami były Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych, Centrum Edukacji i Informacji Ekologicznej w Gdańsku, Zaborski Park Krajobrazowy, Zaborskie Towarzystwo Naukowe, Muzeum Historyczno-Etnograficzne im. Juliusza Rydzkowskiego w Chojnicach, Lasy Państwowe: Nadleśnictwo Czersk, Nadleśnictwo Kościerzyna. Patronatu wydarzeniu udzielili Pomorska Okręgowa Izba Architektów RP oraz Oddział Wybrzeże Stowarzyszenia Architektów Polskich. Prelegenci odnieśli się do dziedzictwa wspólnoty, historii Zaborów, haftu zaborskiego, czasoprzestrzeni Anny Łajming w literackich zaborskich wędrówkach, wysmakowanego krajobrazu przyrodniczego i kulturowego wsi zaborskiej, zióła i związanych z nimi tradycji, obrazu domu zaborskiego w literaturze, smaku tajemniczych podań zaborskich, kaszubskiego domu tradycyjnego i współczesnego, zaborskiego lasu i smaków, które stamtąd pochodzą.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Efekty działalności twórczej
- Typ:
- wystawa zbiorowa , indywidualna w Polsce, warsztaty, projekty edukacyjne
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2021
- Opis bibliograficzny:
- Kurkowska A..: SMAKI ZIEMI ZABORSKIEJ. dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe; , 2021
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 102 razy