A DSC and NMR-Relaxation study of the molecular mobility of water protons interacting with chemically modified starches - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

A DSC and NMR-Relaxation study of the molecular mobility of water protons interacting with chemically modified starches

Abstrakt

Changes in the mobility of water protons in the chemically modified starches (CMS)–water system are studied by differential scanning calorimetry and NMR relaxation. The amounts of unfrozen water at negative temperatures and additional (after gelation) unfrozen for CMS are lower than those for native starch. The proton spin–spin relaxation time T2 for CMS samples, conventionally attributed to the water fraction in starch granules, decreases monotonically with increasing temperature, whereas for native starch, this dependence exhibits an extreme behavior. Studying the dispersion dependences for 7 wt % gels, which characterize the rate of chemical exchange of water protons with protons of hydroxyl groups of polysaccharides, showed the absence of this kind of dependence for the CMS studied when the instrument operated at a frequency of 20 MHz. This data indicate the significant destructive changes in the structure of the CMS.

Cytowania

  • 3

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 3

    Scopus

Autorzy (5)

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 62 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (Pleiades Publishing, Ltd. 2017)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
Russian Journal of Physical Chemistry B nr 11, strony 361 - 369,
ISSN: 1990-7931
Język:
angielski
Rok wydania:
2017
Opis bibliograficzny:
Sergeev A., Shilkina N., Wasserman L., Shilov S., Staroszczyk H.: A DSC and NMR-Relaxation study of the molecular mobility of water protons interacting with chemically modified starches// Russian Journal of Physical Chemistry B. -Vol. 11, nr. 2 (2017), s.361-369
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1134/s1990793117020105
Bibliografia: test
  1. C. O. Kappe and D. Dallinger, Mol. Diversity 13, 71 (2009). otwiera się w nowej karcie
  2. H. Staroszczyk, Polymers 54, 31 (2009). otwiera się w nowej karcie
  3. H. Staroszczyk, Carbohydr. Polym. 77, 506 (2009). otwiera się w nowej karcie
  4. H. Staroszszyk and P. Janas, Carbohydr. Polym. 81, 599 (2010). otwiera się w nowej karcie
  5. J. W. Donovan, Biopolymers 18, 263 (1979). otwiera się w nowej karcie
  6. J. M. V. Blanshard, in Starch: Properties and Potential (Chicester, Wiley, 1987), p. 16.
  7. V. A. Protserov, L. A. Wasserman, R. F. Tester, et al.,Carbohydr. Polym. 49, 271 (2002). otwiera się w nowej karcie
  8. P. le Bail, H. Bizot, M. Ollivon, et al., Biopolymers 50, 99 (1999).
  9. P. Jenkins and A. M. Donald, Carbohydr. Res. 308, 133 (1998). otwiera się w nowej karcie
  10. K. Tananuwong and D. S. Reid, Carbohydr. Polym. 58, 345 (2004). otwiera się w nowej karcie
  11. M. Ritota, R. Gianferri, R. Bucci, and E. Brosio, FoodChem. 11, 14 (2008). otwiera się w nowej karcie
  12. H. R. Tang, A. Brun, and B. Hills, Carbohydr. Polym.46, 7 (2001). otwiera się w nowej karcie
  13. S. G. Choi and W. L. Kerr, Carbohydr. Polym. 51, 1 (2003). otwiera się w nowej karcie
  14. S. G. Choi and W. L. Kerr, Food Res. Int. 36, 341 (2003). otwiera się w nowej karcie
  15. A. I. Sergeev, N. G. Shilkina, L. A. Wasserman, andH. Staroszczyk, Quantitative Chemistry, Biochemistry and Biology (Nova Science, New York, 2013), p. 165. otwiera się w nowej karcie
  16. E. O. Stejskal and J. E. Tanner, J. Chem. Phys. 42, 288 (1965). otwiera się w nowej karcie
  17. H. R. Tang, J. Godward, and B. Hills, Carbohydr.Polym. 43, 375 (2000). otwiera się w nowej karcie
  18. V. Garcia, V. Colonna, P. Bouchet, and D. J. Gallant,Starch 49, 171 (1997). otwiera się w nowej karcie
  19. M. Wootton and A. Bamunuarachchi, Starch 30, 306 (1978). otwiera się w nowej karcie
  20. A. Einstein, Investigation on the Theory of the Brownian Movement (Dover, Mineola, NY, 1956), p. 35.
  21. J. P. Carver and R. E. Richards, J. Magn. Reson. 6, 89 (1972). otwiera się w nowej karcie
  22. B. P. Hills, K. M. Wright, and P. S. Belton, Mol. Phys.67, 1309 (1989). otwiera się w nowej karcie
  23. A. Ohtsuka, T. Watanabe, and T. Suzuki, Carbohydr.Polym. 25, 95 (1994). otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 111 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi