Molecular mobility of water protons under interaction with chemically modified starches. DSC and HMR-relaxation investigations - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Molecular mobility of water protons under interaction with chemically modified starches. DSC and HMR-relaxation investigations

Abstrakt

The change of water protons mobility in the system chemically modified starches – water were investigated by DSC and NMR-relaxation methods. The amount of unfrozen water at subzero temperature as well as additional unfrozen water which appears after gelatinization have lower values for chemically modified starches in comparison with the native starch. The proton spin-spin relaxation time Т2 for chemically modified starch samples, conventionally referred to the fraction of water inside the starch granules, are monotonically decreasing at heating, while for the native starch this dependence has extreme character. The study of dispersion of 7% gels, characterizing the rate of chemical exchange of water protons with the protons of hydroxyl groups of polysaccharides, demonstrated the absence of such dependence for chemically modified starches at the operating frequency of measuring device 20 МHz. Received data suggest considerable destructive changes in chemically modified starches structure.

Cytowania

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Autorzy (5)

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 22 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (Author(s))

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
publikacja w in. zagranicznym czasopiśmie naukowym (tylko język obcy)
Opublikowano w:
Fizyka Chemiczna [czas. rosyjskojęzyczne] nr 36, strony 1 - 9,
ISSN: 0207-401X
Język:
rosyjski
Rok wydania:
2017
Opis bibliograficzny:
Sergeev A., Szilkina N., Wasserman L., Szilow C., Staroszczyk H.. Molecular mobility of water protons under interaction with chemically modified starches. DSC and HMR-relaxation investigations. Fizyka Chemiczna [czas. rosyjskojęzyczne], 2017, Vol. 36, nr. 3, s.1-9
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.7868/s0207401x17030104
Bibliografia: test
  1. Kappe C.O., Dallinger D. // Mol. Diversity. 2009. V. 13. P. 71. otwiera się w nowej karcie
  2. Staroszczyk H. // Polymers. 2009. V. 54. P. 31. otwiera się w nowej karcie
  3. Staroszczyk H. // Carbohydr. Polym. 2009. V. 77. P. 506. otwiera się w nowej karcie
  4. Staroszszyk H., Janas P. // Ibid. 2010. V. 81. P. 599. otwiera się w nowej karcie
  5. Donovan J.W. // Biopolymers. 1979. V. 18. P. 263. otwiera się w nowej karcie
  6. Blanshard J.M.V. Starch: Properties and potential. Wi- ley, Chicester: 1987. P. 16.
  7. Protserov V.A., Wasserman L.A., Tester R.F. et al. // Car- bohydr. Polym. 2002. V. 49. P. 271. otwiera się w nowej karcie
  8. Le Bail P., Bizot H., Ollivon M. et al. // Biopolymers. 1999. V. 50. P.
  9. Jenkins P., Donald A.M. // Carbohydr. Res. 1998. V. 308. P. 133. otwiera się w nowej karcie
  10. Tananuwong K., Reid D.S. // Carbohydr. Polym. 2004. V. 58. P. 345. otwiera się w nowej karcie
  11. Ritota M., Gianferri R., Bucci R., Brosio E. // Food Chem. 2008. V. 11. P. 14. otwiera się w nowej karcie
  12. Tang H.R., Brun A., Hills B. // Carbohydr. Polym. 2001. V. 46. P. 7. otwiera się w nowej karcie
  13. Choi S.G., Kerr W.L. // Ibid. 2003. V. 51. P. 1. otwiera się w nowej karcie
  14. Choi S.G., Kerr W.L. // Food Res. Intern. 2003. V. 36. P. 341. otwiera się w nowej karcie
  15. Sergeev A.I., Shilkina N.G., Wasserman L.A., Staro- szczyk H. // Quantitative Chemistry, Biochemistry and Biology. New York: Nova Science Publishers, Inc., 2013. P. 165.
  16. Stejskal E.O., Tanner J.E. // J. Chem. Phys. 1965. V. 42. № 1. P. 288. otwiera się w nowej karcie
  17. Tang H.R., Godward J., Hills B. // Carbohydr. Polym. 2000. V. 43. P. 375. otwiera się w nowej karcie
  18. Garcia V., Colonna V., Bouchet P., Gallant D.J. // Starch. 1997. V. 49. P. 171. otwiera się w nowej karcie
  19. Wootton M., Bamunuarachchi A. // Ibid. 1978. V. 30. P. 306. otwiera się w nowej karcie
  20. Einstein . Investigation on the theory of the Brownian movement. Mineola, N.Y., USA: Dover Publ., 1956. P. 35.
  21. Carver J.P., Richards R.E. // J. Magn. Reson. 1972. V. 6. P. 89. otwiera się w nowej karcie
  22. Hills B.P., Wright K.M., Belton P.S. // Mol. Phys. 1989. V. 67. № 6. P. 1309. otwiera się w nowej karcie
  23. Ohtsuka A., Watanabe T., Suzuki T. // Carbohydr. Polym. 1994. V. 25. P. 95. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 107 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi