Antimutagenic activity of white cabbage, raw and processed, juices towards food mutagens MeIQx and PhIP.
Abstrakt
Prezentowane badania pokazały, że soki z kapusty wykazują bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Najaktywniejszy był sok ze świeżej kapusty, który eliminował działanie użytych mutagenów w ponad 80%. Obróbka kulinarna nieco obniżała przeciwmutagenne właściwości pozostałych soków, ale i tak wykazywały one silne działanie ochronne.
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2004
- Opis bibliograficzny:
- Borowska A., Klajn P., Mielżyńska D., Siwińska E., Bartoszek-Pączkowska A.: Antimutagenic activity of white cabbage, raw and processed, juices towards food mutagens MeIQx and PhIP.// . -., (2004),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 95 razy