Abstrakt
Występowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw i owoców, stanowiących główne źródło naturalnych przeciwutleniaczy w diecie. W pracy przedstawiono opisy zasad oznaczenia in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności najczęściej wykorzystywanych metod opartych zarówno na mechanizmie reakcji przeniesienia jednego atomu wodoru (ang. hydrogen atom transfer - HAT) oraz na mechanizmie przeniesienia pojedynczego elektronu (ang. single electron transfer). Dodatkowo przedstawiono sposoby ilościowego oznaczania zdolności przeciwutleniającej próbek oraz wady i zalety poszczególnych metod.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. strony 532 - 550
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A., Wolska L., Namieśnik J.: Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności// Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne./ ed. red. W. Grajek Warszawa: WNT, 2007, s.532-550
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 373 razy