Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I

Abstrakt

Występowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw i owoców, stanowiących główne źródło naturalnych przeciwutleniaczy w diecie. W pracy zawarto opisy zasad oznaczenia in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności najczęściej wykorzystywanych metod opartych na mechanizmie przeniesienia pojedynczego elektronu SET (ang. single electron transfer). Dodatkowo przedstawiono sposoby ilościowego oznaczania zdolności przeciwutleniających próbek oraz wady i zalety poszczególnych metod.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna nr 39, strony 251 - 260,
ISSN: 0365-9445
Język:
polski
Rok wydania:
2006
Opis bibliograficzny:
Kusznierewicz B., Wolska L., Bartoszek-Pączkowska A., Namieśnik J.: Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 39., nr. nr 3 (2006), s.251-260
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 264 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi