Abstrakt
Występowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw i owoców, stanowiących główne źródło naturalnych przeciwutleniaczy w diecie. W pracy zawarto opisy zasad oznaczenia in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności najczęściej wykorzystywanych metod opartych na mechanizmie przeniesienia pojedynczego elektronu SET (ang. single electron transfer). Dodatkowo przedstawiono sposoby ilościowego oznaczania zdolności przeciwutleniających próbek oraz wady i zalety poszczególnych metod.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
nr 39,
strony 251 - 260,
ISSN: 0365-9445 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Kusznierewicz B., Wolska L., Bartoszek-Pączkowska A., Namieśnik J.: Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 39., nr. nr 3 (2006), s.251-260
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 264 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Badania właściwości przeciwutleniających związków pochodzących z najczęściej spożywanych owoców i warzyw
- A. Śmiechowska,
- B. Kusznierewicz,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 autorów