Wpływ kofermentacji odpadów rolno-spożywczych z osadami ściekowymi na produkcję biogazu oraz na skład frakcji ciekłej osadu przefermentowanego
Abstrakt
Samowystarczalność energetyczna jest aktualnym trendem w oczyszczalniach ścieków. Efekt ten można osiągnąć poprzez zwiększenie produkcji energii elektrycznej z biogazu oraz poprzez zmniejszenie zużycia energii na potrzeby procesów technologicznych. Jednym z pomysłów, zgodnym z koncepcją gospodarki cyrkularnej, jest wykorzystanie odpadów bogatych w materię organiczną jako kosubstratów w procesie fermentacji. Celem pracy było określenie wpływu kofermentacji odpadów na wielkość produkcji biogazu oraz stężenie azotu w odciekach z odwadniania masy pofermentacyjnej. Szczególną uwagę zwrócono na frakcje azotu organicznego. W badaniach wykorzystano trzy rodzaje substratów: osad wstępny, flotat i mieszankę warzyw. Wykazano, że substraty te przyczyniły się do wzrostu produkcji biogazu i zawartości metanu. W trakcie badań nie zaobserwowano zahamowania procesu fermentacji. W wyniku hydrolizy związków organicznych zawierających azot uzyskano znaczny wzrost frakcji rozpuszczonego azotu organicznego.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2021 Seidel-Przywecki)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
Technologia Wody
strony 52 - 55,
ISSN: 2080-1467 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2021
- Opis bibliograficzny:
- Wilińska-Lisowska A., Czerwionka K.: Wpływ kofermentacji odpadów rolno-spożywczych z osadami ściekowymi na produkcję biogazu oraz na skład frakcji ciekłej osadu przefermentowanego// Technologia Wody -,iss. 2(76) (2021), s.52-55
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 196 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Nitrogen speciation in wastewater treatment plant influents and effluents - the US and Polish case studies
- K. Pagilla,
- M. Urgun-Demirtas,
- K. Czerwionka
- + 1 autorów