dr inż. Agata Sommer
Employment
- Assistant professor at Department of Chemistry, Technology and Biochemistry of Food
Keywords Help
e-Learning courses
-
Inżynieria Wyrobów Medycznych /W/L/ IMM sem.03 lato 2022/2023
Kurs realizowany jest na wydziale WIMIO na kierunku IMM studia I stopnia semestr 3 Kurs zawiera wykład i laboratoria
-
Mikrobiologia żywności
Celem kursu jest zapoznanie studentów z: -mikrobiotą surowców żywnościowych, ich charakterystyką i właściwościami, - źródłami zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności, - wpływem tych zanieczyszczeń na jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne produktów, - sposobami eliminowania zagrożeń mikrobiologicznych i rolę higieny w przemyśle żywnościowym.
-
Biomaterials processing and testing methods 2022/23
-
Technologia utrwalania żywności
Na kursie student zapozna się z założeniami teoretycznymi procesów technologicznych prowadzących do zwiększenia trwałości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych.
-
Funkcjonalne i Bioaktywne Składniki Żywności 2022
Kurs jest uzupełnieniem treści przedmiotu Funkcjonalne i Bioaktywne Składniki Żywności, który realizowany jest w formie wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych i seminariów na semestrze letnim 2022 i dedykowany jest dla Studentów II stopnia sem. 1 kierunku Biotechnologia na Wydziale Chemicznym
-
Biotechnologia ogólna BT 2021/2022
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 6 w roku akademickim 2021/2022. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Biotechnologia ogólna. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Computer Aided Maintnance of the Stock of Machines -DaPE 2022/23
-
New and Fast Analytical Techniques in Food Quality Analysis
-
Material Removal Processes; W/L; DaPE; 1st grade, 2nd semester, Summer 22/23 (M:32002W0)
Design and Production Engineering (WIMiO), 1st degree, 2nd semester Lectures and laboratory exercises
-
Analiza żywności 2022/2023 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia realizujących zajęcia w semestrze VII w roku akademickim 2022/2023. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Analiza żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
-
Biotechnologia ogólna BT 2020/2021 - Nowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 6 w roku akademickim 2020/2021. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Biotechnologia ogólna, zarówno wykłady, seminarium i laboratorium, oraz będą w nim zamieszczane materiały do nauki tego przedmiotu. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Mikrobiologia żywności 2024
Na kursie studenci poznają zagadnienia związane przede wszystkim z analizą mikrobiologiczną produktów żywnościowych w zakresie identyfikacji mikroorganizmów powodujących psucie żywności oraz wywołujących zachorowania pokarmowe.
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Biocząsteczek
Zajęcia laboratoryjne mające na celu zapoznanie studentów z wykorzystaniem nowoczesnych technik analizy instrumentalnej do badania struktury i właściwości biomolekuł
-
Modelowanie i analiza systemów narzędziowych, W/L, MiBM/TMiSP, II stop., 2 sem., zima 2024/25 (PG_00057384)
-
NEW AND FAST ANALYTICAL TECHNIQUES IN FOOD QUALITY ANALYSIS 2024
-
Podstawy chemii organicznej
-
Polymeric materials in medicine – structure and desing 2023/24
-
Techniki instrumentalne w analizie żywności 2023/24
Kurs przeznaczony jest dla studentów: kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 6 semestrze, studiów I stopnia. Kurs obejmuje wykłady oraz zajęcia laboratoryjne Za kurs odpowiada dr inż. hab. Dorota Martysiak-Żurowska, prof. PG.
-
Manufacturing Engineering
-
Computer aided maintenance of the stock of machines - W/L (M:320406W0) DaEP 2023/2024 summer semester
-
Funkcjonalne właściwości składników żywności 2022/2023
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 1 i 2 w roku akademickim 2022/2023. Kurs obejmuje wykłady i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Funkcjonalne właściwości składników żywności Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
-
Biotechnologia i technologia lipidów 2024/25
Kurs przeznaczony jest dla studentów: kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Biotechnologia i technologia lipidów
-
Biomaterials processing and testing methods (2024/25)
-
TECHNIKI INSTRUMENTALNE W BIOLOGII ŚRODOWISKA
-
Analiza żywności 2024/2025 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w roku akademickim 2024/2025. Kurs obejmuje wykłady i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Analiza żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
-
Funkcjonalne właściwości składników żywności 2023/2024 sem. letni
Fizyczne, biochemiczne i chemiczne interakcje białek, polisacharydów, lipidów i jonów metali zachodzące w warunkach przechowywania i przetwarzania żywności oraz ich wpływ na właściwości i jakość produktów. Rola składników pokarmowych w żywieniu człowieka. Skażenia i bezpieczeństwo żywności.
-
Analiza żywności 2023/2024 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia realizujących zajęcia w semestrze 7 w roku akademickim 2023/2024. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Analiza żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż.Hanna Staroszczyk, prof. uczelni.
-
Inżynieria Wyrobów Medycznych W/L; IMM; I stop.; sem.03 lato 2023/2024 (PG_00055740)
-
Wydajność i jakość procesów obróbki, W/L, ZiIP, II stop., 2 sem., zima 2024/25, (PG_00059500)
-
Technologia utrwalania żywności 2023/2024
Kurs przeznaczony jest dla studentów:kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia. Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia utrwalania żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. PG.
-
Material Removal Processes; W/L; DaPE; 1st grade, 2nd semester, Summer 23/24 (M:32002W0)
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Biocząsteczek
Ćwiczenia laboratoryjne, w trakcie których studenci zapoznają się z zastosowaniem wybranych technik instrumentalnych, takich jak: spektroskopia UV/VIS, spektrofluorymetria, spektroskopia NMR, spektrometria mas, mikrokalorymetria, wiskozymetria, potencjometria i średniociśnieniowa chromatografia cieczowa do badania właściwości i aktywności biomolekuł i biologicznych układów supramolekularnych, w tym białek, kwasów nukleinowych,...
Conducted classes
-
-
Master's thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineer Diploma Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineer Diploma Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Polymers materials in medicine – structure and desing
Faculty of Mechanical Engineering and Ship TechnologyField of study: Mechanical and Medical Engineering
Specialization: Modern Medical Devices and Implants
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Biomaterials processing and testing methods
Faculty of Mechanical Engineering and Ship TechnologyField of study: Mechanical and Medical Engineering
Specialization: Modern Medical Devices and Implants
-
-
-
Engineering Diploma Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Master's thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Polymers materials in medicine – structure and desing
Faculty of Mechanical Engineering and Ship TechnologyField of study: Mechanical and Medical Engineering
Specialization: Modern Medical Devices and Implants
-
Biomaterials processing and testing methods
Faculty of Mechanical Engineering and Ship TechnologyField of study: Mechanical and Medical Engineering
Specialization: Modern Medical Devices and Implants
-
-
-
Engineering Diploma Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
DIPLOMA THESIS
Faculty of Chemistry -
Master's thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Biomaterials processing and testing methods
Faculty of Mechanical Engineering and Ship TechnologyField of study: Mechanical and Medical Engineering
Specialization: Modern Medical Devices and Implants
-
-
-
Master's thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineering Diploma Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Polymers materials in medicine – structure and desing
Faculty of Mechanical Engineering and Ship TechnologyField of study: Mechanical and Medical Engineering
-
-
-
Biomaterials processing and testing methods
Faculty of Mechanical Engineering and Ship TechnologyField of study: Medical and Mechanical Engineering
Field of study: Mechanical and Medical Engineering
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Pre-diploma laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Preparation For Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
Pre-diploma laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Preparation for Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Reviewed papers list
-
Właściwości strukturalne kompozytów celulozy bakteryjnej z montmorylonitem
- Politechnika Gdańska - 2020
-
Właściwości funkcjonalne napojów fermentowanych otrzymanych z ekstraktów z wytłoków owocowych
- Politechnika Gdańska - 2020
-
Właściwości funkcjonalne napojów fermentowanych otrzymanych z ekstraktów z wytłoków owocowych
- Politechnika Gdańska - 2020
-
Aktywność keratynaz i proteaz cieczy pohodowlanej Meiothermus ruber
- Politechnika Gdańska - 2020
-
Charakterystyka produktów otrzymanych w procesie fermentacji ekstraktów z wytłoków owocowych
- Politechnika Gdańska - 2020
-
Określenie możliwości wykorzystania dodatku trehalozy do wybranych produktów spożywczych w celu modyfikacji ich cech
- Politechnika Gdańska - 2019
-
Wpływ przechowywania w warunkach wysokiego ciśnienia i temperatury poniżej 0ºC na wybrane składniki mleka kobiecego
- Politechnika Gdańska - 2019
-
Zastosowanie naturalnych i syntetycznych przeciwutleniaczy do przedłużenia terminu przydatności do spożycia olejów tłoczonych na zimno i typu "virgin"
- Politechnika Gdańska - 2019
-
Wytwarzanie wzbogaconych olejów roślinnych na drodze współtłoczenia z ziołami, przyprawami i innymi źródłami składników bioaktywnych
- Politechnika Gdańska - 2018
seen 3244 times