Abstract
W pracy zbadano 28 próbek miazgi kakaowej, 12 próbek tłuszczu kakaowego i 6 próbek mleka w proszku w celu stwierdzenia, czy znajdujš się w nich obce tłuszcze. W przypadku miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego zastosowano metodę HPLC do analizy TAG. W przypadku tłuszczu wyekstrahowanego z mleka w proszku zastosowano metodę GLC do analizy składu kwasów tłuszczowych. W próbkach miazgi kakaowej i mleka w proszku nie stwierdzono obecności obcych tłuszczów. Na 16 analizowanych próbek tłuszczu kakaowego w trzech stwierdzono obecność tłuszczów typu CBE.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. T. 44,
pages 53 - 61,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Pawłowicz R., Bakuła A.: Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. T. 44., nr. nr 1-2 (2009), s.53-61
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 522 times