Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady

Abstract

W pracy zbadano 28 próbek miazgi kakaowej, 12 próbek tłuszczu kakaowego i 6 próbek mleka w proszku w celu stwierdzenia, czy znajdujš się w nich obce tłuszcze. W przypadku miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego zastosowano metodę HPLC do analizy TAG. W przypadku tłuszczu wyekstrahowanego z mleka w proszku zastosowano metodę GLC do analizy składu kwasów tłuszczowych. W próbkach miazgi kakaowej i mleka w proszku nie stwierdzono obecności obcych tłuszczów. Na 16 analizowanych próbek tłuszczu kakaowego w trzech stwierdzono obecność tłuszczów typu CBE.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
TŁUSZCZE JADALNE no. T. 44, pages 53 - 61,
ISSN: 0371-9227
Language:
Polish
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Pawłowicz R., Bakuła A.: Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. T. 44., nr. nr 1-2 (2009), s.53-61
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 522 times

Recommended for you

Meta Tags