Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE

Abstract

W pracy przeanalizowano 31 czekolad: 14 ciemnych, 14 mlecznych i 3 białe. Czekolady te pochodziły od 14 różnych producentów. Na opakowaniach 12 badanych czekolad znajdowała się informacja, że zawierają one tłuszcze CBE, przy czym w 4 z nich zawartość tych tłuszczów przekraczała dozwolone 5%. Na 19 czekoladach nie było informacji o obecności CBE, jednak w 8 z nich tę obecność stwierdzono. Siedem spośród tych czekolad pochodziło od jednego producenta. Zawartość CBE w tych siedmiu czekoladach wahała się od ok. 4,5 do 8,5%. Zawartość CBE w czekoladach oznaczono na podstawie proporcji trzech głównych TAG: POP, POS i SOS stosując metodę RP-HPLC.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
TŁUSZCZE JADALNE no. 44, pages 62 - 70,
ISSN: 0371-9227
Language:
Polish
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Pawłowicz R., Stasiak B.: Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 44., nr. nr 1-2 (2009), s.62-70
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 269 times

Recommended for you

Meta Tags