Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE

Abstrakt

W pracy przeanalizowano 31 czekolad: 14 ciemnych, 14 mlecznych i 3 białe. Czekolady te pochodziły od 14 różnych producentów. Na opakowaniach 12 badanych czekolad znajdowała się informacja, że zawierają one tłuszcze CBE, przy czym w 4 z nich zawartość tych tłuszczów przekraczała dozwolone 5%. Na 19 czekoladach nie było informacji o obecności CBE, jednak w 8 z nich tę obecność stwierdzono. Siedem spośród tych czekolad pochodziło od jednego producenta. Zawartość CBE w tych siedmiu czekoladach wahała się od ok. 4,5 do 8,5%. Zawartość CBE w czekoladach oznaczono na podstawie proporcji trzech głównych TAG: POP, POS i SOS stosując metodę RP-HPLC.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
TŁUSZCZE JADALNE nr 44, strony 62 - 70,
ISSN: 0371-9227
Język:
polski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Pawłowicz R., Stasiak B.: Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 44., nr. nr 1-2 (2009), s.62-70
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 331 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi