Abstract
Każdy produkt ma charakterystyczny i unikalny zestaw lotnych składników. Ich identyfikacja i ocena ilościowa może stać się źródłem informacji na temat jakości zdrowotnej żywności na którą składa się zarówno jakość organoleptyczna, jak i bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta. W pracy opisano nowe trendy w oznaczaniu substancji zapachowych opierajace sie na tworzeniu aromagramów, czyli profili zapachowych produktów spożywczych, z wykorzystaniem nowoczesnych technik instrumentalnych.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Plutowska B., Wardencki W.: Aromagramy - profile zapachowe w ocenie jakości żywności.// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 91 times
Recommended for you
Chapter 25. Anthropogenic emissions of fragrance oils
- A. Korkosz,
- M. Grynkiewicz,
- A. Zaleska-Medynska
- + 3 authors
2008