Abstract
W pracy zaprezentowano wyniki badań na temat możliwości zastosowania monoacylogliceroli, ich mieszanin z dodecylosiarczanem sodu i oksyetylenowanymi alkoholami tłuszczowymi oraz estrowych pochodnych monoacylogliceroli do stabilizacji układów mikroemulsyjnych. Na podstawie przeprowadzonych badań otrzymano szereg różnorodnych mikroemulsji, w skład których wchodziły wyżej wymienione surfaktanty, prostołańcuchowe węglowodory oraz olej parafinowy i wybrane oleje roślinne jako fazy olejowe, kosurfaktanty w postaci glikolu propylenowego, glicerolu oraz alkoholu etylenowego, a także woda lub roztwór elektrolitu. Celem pracy było m.in. uzyskanie układów charakteryzujących się jak największą zawartością fazy wodnej i/lub olejowej, przy udziale stosunkowo niskiego stężenia stosowanych związków powierzchniowo czynnych. Ponadto, skład jakościowy i ilościowy otrzymywanych ME dobierano pod względem ich ewentualnego wykorzystania np. w przemyśle kosmetycznym, spożywczym czy farmaceutycznym.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Thesis, nostrification
- Type:
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2011
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 132 times