Abstract
Se, uznawany za jeden z najważniejszych mikroelementów, znalazł sie w centrum zainteresowania naukowców z wielu dziedzin. Niedostatecznalub nadmierna zawartość Se w dziennej diecie może prowadzić do niekorzystnych zmian w funkcjonowaniu organizmu czlowieka, a więc aby temu zapobiec powinniśmy suplementować ten pierwiastek, bądź ograniczać jego wprowadzanie do organizmu. W związku z tym dzienna dawka selenu spożywana przez człowieka powinna być wyznaczana z dużą dokładnością. W pracy przedstawiono wyniki badań dziennego spożycia selenu przez mieszkańców Północnej Polski (Pomorze), w oparciu o podwójną porcję oraz porównano z zalecaną dawką dziennego spożycia (RDA). Zawartość selenu oznaczano metodą absorpcji atomowej z generowaniem wodorków (HGAAS). W większości przypadków dzienne spożycie selenu było poniżej zalecanego (RDA).
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- Proceedings of 15th International Conference on Heavy Metals in Environment, Gdańsk, 19-23 September 2010 strony 377 - 379
- Language:
- English
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Żukowska J., Szyszko M., Biziuk M., Czarnowski W.: Daily dietary selenium intake of the Pomeranian District inhabitants// Proceedings of 15th International Conference on Heavy Metals in Environment, Gdańsk, 19-23 September 2010/ ed. eds. Ż. Bargańska, A. Beyer, K. Klimaszewska, [et al.]. - Department of Analytical Chemistry, Chemical Faculty, Gdansk University of Technology. Gdańsk: GUT, 2010, s.377-379
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 82 times
Recommended for you
Methodological advances for selenium speciation analysis in yeast.
- M. Śliwka-Kaszyńska,
- E. J. Ruiz,
- A. Połatajko
- + 2 authors